Μετά από πάνω από ένα χρόνο επιθέσεων κατά της κυβέρνησης της Λιβύης, ο πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ δεν δείχνει καμία «ευελίξία» να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα τoυ Anadolu Agency , σε συνέντευξη με το France 24 την περασμένη Πέμπτη, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, ο Ντέιβιντ Σένκερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει επιδείξει κάποια «ευελιξία» για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά η πλευρά του Χαφτάρ όχι.
Λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Σένκερ πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μίλησε την περασμένη Παρασκευή με τον Fayez al-Sarraj, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Λιβύης, γνωστής ως Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (Government of National Accord).
Ο Πομπέο «του εξέφρασε την ανάγκη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός. Πιστεύουμε ότι το GNA επιδεικνύει κάποια ευελιξία, αλλά όχι το LNA [ο αποκαλούμενος Εθνικός Στρατός της Λιβύης] και ο Χαφτάρ», είπε ο Σένκερ.
Πρόσθεσε ότι αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη είναι μια περιφερειακή σύγκρουση πολύ πέρα από έναν πόλεμο μεσολάβησης και ότι πρέπει να εφαρμοστεί εμπάργκο όπλων για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.
Ο Σένκερ προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Λιβύη «θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν οι Ρώσοι επιλέξουν την περαιτέρω κλιμάκωση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν εξαιρετικά για την ανάπτυξη προηγμένων ρωσικών αεροσκαφών στη χώρα.
Συγκρίνοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη με τον δεκαετία εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που έχει σκοτώσει, τραυματίσει ή εκτοπίσει εκατομμύρια πολίτες, ο Schenker είπε ότι αυτό που έχουν κάνει η Ρωσία και το συριακό καθεστώς στη Συρία "μοιάζει με γενοκτονία" και "παρόμοια δυναμική παίζουν τώρα" Λιβύη.
Είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει το σχέδιο του Βερολίνου για τη Λιβύη και εξακολουθούν να δεσμεύονται, παρά την κακή εφαρμογή του μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τη Λιβύη στέλνοντας κεφάλαια για την καταπολέμηση του COVID-19 και εμπλέκοντας τη διπλωματία μεταξύ περιφερειακών παραγόντων.
Το σχέδιο του Βερολίνου, στο οποίο κατέληξαν σε διάσκεψη τον Ιανουάριο στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, συμφωνούσε σε νέα βήματα για την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός και την τήρηση του εμπάργκο όπλων.
Μιλώντας στο τέλος του συνεδρίου που συγκέντρωσε παγκόσμιες δυνάμεις και περιφερειακούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Γερμανίδα καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση της Λιβύης δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Χάφταρ από τον Απρίλιο του 2019.
Ενώ η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν το Χαφτάρ, άμεσα ή έμμεσα, η Τουρκία έχει δείξει αλληλεγγύη προς την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί τη βούληση του λαού της Λιβύης.
Μετά την απομάκρυνση του πρώην ηγεμόνα Muammar Gaddafi το 2011, η νέα κυβέρνηση της Λιβύης ιδρύθηκε το 2015 στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τoυ Anadolu Agency «οι παράνομες δυνάμεις του Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη έχουν ξεκινήσει πολλές επιθέσεις για να καταλάβουν την Τρίπολη, την πρωτεύουσα του έθνους, με περισσότερους από 1.000 θανάτους».
Η αποστολή της Λιβύης των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία της για τους θανάτους πολιτών που προκαλούνται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Στις αρχές Μαΐου, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSML) δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες επιθέσεις και τη στόχευση αμάχων σε κατοικημένες περιοχές και την αύξηση των αμάχων από τη χρήση πυραύλων και πυροβολικού, καθώς και από στοχευμένες δολοφονίες από δυνάμεις που συνδέονται με τον «Εθνικό Στρατό της Λιβύης» (LNA)».
Anadolu Agency
Comments