Ανησυχία για το ρυθμό αύξησης του εγκλήματος στην Κύπρο: Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου|BCI CYPROUS

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έγκλημα και τα ΜΜΕ δήλωσε ότι ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος στην Κύπρο, με τους μισούς να θεωρούν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγκλημα δεν είναι αντικειμενικός.
Η έρευνα στόχευε τις αντιλήψεις δείγματος του κοινού (Ν=150) για το έγκλημα με ζωντανές συνεντεύξεις με δομημένο ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 22 ερωτήσεις. Το δείγμα αποτελούσαν 60% άνδρες και 40% γυναίκες, τα δύο τρίτα ήσαν ηλικίας 20-29 και 25% 40-49% ετών, ένα τρίτο φοιτητές και 30% αστυνομικοί αλλά και 20% επαγγελματίες, οι μισοί ήσαν απόφοιτοι πανεπιστημίου και 20% κάτοχοι Μάστερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι (30%) πληροφορούνται για την επικαιρότητα μέσω του διαδικτύου ή ηλεκτρονικών εφημερίδων και από εφημερίδες μόνο το 1%.
Οι μισοί δεν θεωρούν ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι ένας βάσιμος δείχτης για την εγκληματικότητα στον τόπο μας, η μέγιστη πλειοψηφία (90%) πιστεύουν ότι το έγκλημα στη Κύπρο αυξάνεται και 94% ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος.
Περισσότεροι από τους μισούς (57%) λαμβάνουν μέτρα για να μη θυματοποιηθούν, ενώ 18% έχουν σύστημα συναγερμού.
Τα εγκλήματα που τους ανησυχούν ιδιαίτερα είναι πρώτιστα τα ναρκωτικά (26%) και ακολουθούν οι ληστείες (18%), το οργανωμένο έγκλημα (10%) και το ηλεκτρονικό έγκλημα (6%).
Όσο αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Κύπρο, ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι για αυτά ευθύνονται νεαροί, 23% ότι το εγκληματείν κατανέμεται σε όλες τις ηλικίες, 12% ότι είναι χρήστες ναρκωτικών και 7% οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Για 25% η πηγή πληροφόρησης για το έγκλημα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 19% το ράδιο και μόνο για 3% η τηλεόραση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ( 84%) πιστεύει ότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν τις απόψεις του κοινού για το έγκλημα με τον τρόπο που το παρουσιάζουν και 53% θεωρούν ότι ο τρόπος αυτός δεν είναι αντικειμενικός. Το ίδιο ποσοστό (53%) είναι της άποψης ότι ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία δημοσιοποιεί το έγκλημα είναι δεοντολογικά ορθός.