Ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Black Lives Matter» που είχε τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στη Σεούλ ως ένδειξη στήριξης στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, αφαιρέθηκε σήμερα, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι ‘αυτό, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση του θέματος.
Το πανό κρεμάστηκε το Σάββατο στο μπροστινό μέρος του κτιρίου, καθώς η πρεσβεία έστειλε ένα μήνυμα προς υποστήριξη των διαδηλώσεων και της εκστρατείας κατά του ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο ως απάντηση στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Τραμπ όμως είχε… άλλη γνώμη.
Η αμερικανική πρεσβεία στέκεται αλληλέγγυα προς τους Αμερικανούς συμπολίτες μας που πενθούν και διαδηλώνουν ειρηνικά ζητώντας θετικές αλλαγές. Το πανό μας #BlackLivesMatter δείχνει τη στήριξή μας στη μάχη ενάντια στη φυλετική αδικία και την αστυνομική βία καθώς προσπαθούμε να είμαστε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περισσότερο δίκαιη», ανέφερε η πρεσβεία στο μήνυμα της στο Twitter μαζί με τη φωτογραφία του ασπρόμαυρου πανό.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Νότια Κορέα Χάρι Χάρις έκανε retweet το μήνυμα, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ελεύθερο και ποικιλόμορφο κράτος… από αυτή την ποικιλομορφία αντλούμε τη δύναμή μας».
Ο Τραμπ, που απάντησε στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας, κηρύσσοντας τον εαυτό του ως τον «πρόεδρο του νόμου και της τάξης» προτρέποντας τις τοπικές αμερικανικές αρχές να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες, δυσαρεστήθηκε με το πανό όταν έμαθε για αυτό, ανέφεραν οι δύο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας τους.
Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο
Το πανό θεωρήθηκε ως μια σπάνια επίδειξη ανοιχτής υποστήριξης για το κίνημα Black Lives Matter από έναν εντεταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης του Τραμπ. Ο πρεσβευτής Χάρι Χάρις ήταν εκείνος που διέταξε την ανάρτηση του πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της πρεσβείας.
Μετά την απομάκρυνση του πανό, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Ουίλιαμ Κόλεμαν επανέλαβε ότι ο λόγος του Χάρις να το τοποθετήσει ήταν για «να μεταδώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης με τους Αμερικανούς που ανησυχούν για τον ρατσισμό». Αλλά πρόσθεσε: «Η πρόθεση του πρέσβη δεν ήταν να υποστηρίξει ή να ενθαρρύνει δωρεές σε οποιονδήποτε συγκεκριμένο οργανισμό».
«Για να αποφύγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι δολάρια Αμερικανών φορολογουμένων δαπανήθηκαν για να ωφεληθούν τέτοιες οργανώσεις, έδωσε εντολή να αφαιρεθεί το πανό», δήλωσε ο Κόλεμαν, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν μειώνει με κανέναν τρόπο τις αρχές και τα ιδανικά που εκφράζονται ανυψώνοντας το πανό».
Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν δυσαρεστημένοι για το πανό.
Ο Χάρις, ένας 40χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού που διορίσθηκε ως πρέσβης στη Σεούλ το 2018, είπε σε ιδιωτικές του συζητήσεις ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του πριν από το τέλος του έτους.
Η πρεσβεία προκάλεσε αίσθηση πέρυσι όταν ανήρτησε πανό με το χαρακτηριστικό ουράνιο τόξο, προς στήριξη της κοινότητας των ΛΟΑΔ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Comentarios