top of page
Search

Αύγουστος βίας στη Νέα Υόρκη: Αύξηση 50% στους φόνους|BCI GREECE


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ξαφνική άνοδος της ένοπλης βίας που έχει πλήξει την πόλη της Νέας Υόρκης και ενέτεινε τον διάλογο αναφορικά με την αστυνόμευση συνεχίστηκε σε ανησυχητικά ποσοστά τον Αύγουστο, καθώς τα περιστατικά με πυροβολισμούς υπερδιπλασιάστηκαν και οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη από την Αστυνομία αντανακλούν μια τάση που βιώνουν πολλές πόλεις, με τη φετινή χρονιά να έχει σημαδευτεί από την πανδημία και από τον ξεσηκωμό για τα κοινωνικά δικαιώματα. Η νέα αύξηση στους πυροβολισμούς και τις δολοφονίες πιέζει τους αξιωματούχους να δώσουν εξηγήσεις και να βρουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η συγκεκριμένη αύξηση είναι πιθανό να αποβεί προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί να μετατοπίσει τον εθνικό διάλογο από τη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό που ο Πρόεδρος περιγράφει ως εκτός ελέγχου έγκλημα στη Νέα Υόρκη και άλλες αστικές περιοχές, κατηγορώντας τους τοπικούς Δημοκρατικούς ηγέτες για την αύξηση της βίας.

Τα βίαια εγκλήματα ιστορικά παρουσιάζουν αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά εφέτος αυτή η άνοδος είναι υπερβολική. Από τον Μάιο, η πόλη βίωσε 791 περιστατικά με πυροβολισμούς, μια αύξηση μεγαλύτερη του 140% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι 180 φόνοι που καταγράφηκαν μεταξύ του Μαϊου και του Αυγούστου αποτελούν αύξηση μεγαλύτερη του 51% σε σχέση με το 2019.

Μόνο το μήνα Αύγουστο, σημειώθηκαν 242 περιστατικά με πυροβολισμούς. Πέρυσι είχαν καταγραφεί 91 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ ο αριθμός των δολοφονιών αυξήθηκε από 36 σε 53. Ως αποτέλεσμα, η πόλη ξεπέρασε φέτος τα 1.000 περιστατικά με πυροβολισμούς πριν την Ημέρα Εργασίας, γεγονός που σηματοδοτεί τη χειρότερη χρονιά ένοπλης βίας από το 2015 και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα το έτος.

Ακόμα και έτσι, οι αριθμοί της φετινής χρονιάς παραμένουν ακόμα πολύ μακριά από το μέγιστο επίπεδο εγκλήματος που είχε καταγραφεί κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ η πρόσφατη αύξηση των πυροβολισμών και των φόνων έρχεται μετά από χρόνια μείωσης του εγκλήματος στην πόλη, σε επίπεδα που είχε να δει από την δεκαετία του 1950.


Η πτώση των ποσοστών στους βιασμούς και τις μεγάλες κλοπές έχει βοηθήσει στη διατήρηση των συνολικών ποσοστών εγκληματικών ενεργειών φέτος στα ίδια επίπεδα. Εφτά σημαντικά εγκλήματα περιλαμβάνονται για την αποτύπωση αυτού του ποσοστού: οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι ληστείες, οι επιθέσεις, οι διαρρήξεις, οι μεγάλες κλοπές και οι κλοπές αυτοκινήτων. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο αναίτιες δολοφονίες στην πόλη, όπως ο επιστάτης μιας εκκλησίας στο Μπρούκλιν που πυροβολήθηκε μέσα στον ναό, μία μητέρα που πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπροστά σε ένα σχολείο του Μπρονξ, καθώς και ένας άντρας που δέχθηκε σφαίρες στο Μπρούκλιν ενώ έπαιζε χάντμπολ. Ερωτώμενος την Τετάρτη αναφορικά με την αύξηση των πυροβολισμών, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο ανέφερε ότι η πόλη καλείται να διαχειριστεί μια «τέλεια καταιγίδα», ενώ δήλωσε ότι μέρος του προβλήματος οφείλεται στην πανδημία. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το πρόβλημα είναι προσωρινό, καθώς σύντομα θα παρασκευαστεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό. «Γνωρίζουμε ότι με ολόκληρη την κοινωνία να βρίσκεται επί μήνες σε αναμονή, τέθηκαν σε κίνηση όλων των ειδών τα ασυνήθιστα πράγματα». Εγκληματολόγοι δήλωσαν ότι είναι αδύνατο να δοθεί μία και μοναδική εξήγηση αναφορικά με τη βία. Η έκρηξη των εγκληματικών ενεργειών έλαβε χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, της οικονομικής κατάρρευσης και των ευρέων διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα. Παρά την αύξηση της ένοπλης βίας, τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν ότι ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε σημαντικά.

ekirikas1 view0 comments