top of page
Search

Γιατί φοβάται ο Τραμπ την επιστολική ψήφο;|BCI GREECE


Αυτό είναι που φοβάται ο Τραμπ


Ακόμη κι αν ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βρει τον δρόμο επιστροφής στην καθημερινότητα, ο κίνδυνος δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι στο μυαλό των Αμερικανών. Τι θα γίνει εάν ο ιός επιστρέψει ως εποχική επιδημία του υγρού και ψυχρού φθινοπώρου; Το μεγάλο γεγονός, το οποίο συμπίπτει με αυτήν την περίοδο, δεν είναι τίποτα λιγότερο από τις αμερικανικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου των ΗΠΑ. Μόνο και μόνο η εικόνα μιας μακριάς ουράς από ανθρώπους έξω από εκλογικά κέντρα ξυπνά φόβους στους ψηφοφόρους, τη στιγμή μάλιστα που στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται και μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που θα μπορούσαν επίσης να είναι πηγή μόλυνσης. Και επειδή η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών είναι σχεδόν απίθανη, ως μόνη διέξοδος φαντάζει η επιστολική ψήφος. Αλλά σε μια χώρα 219 εκ. ψηφοφόρων δεν είναι εύκολο εγχείρημα.Ασυνήθιστη η επιστολική ψήφος


Η Σέρι Μπέρμαν, πολιτική επιστήμων στο Κολλέγιο Barnard, αδελφό πανεπιστήμιο του φημισμένου Columbia της Ν. Υόρκης, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται logistics και πολιτική βούληση», λέει. Αλλά και στα δύο υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η επιστολή ψήφος είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Μόνο οι εκτός της χώρας Αμερικανοί δίνουν την ψήφο τους δι' επιστολής. Όλοι οι υπόλοιποι με μόνιμη κατοικία τις ΗΠΑ μπορούν μέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα, αλλά με επιστολική δεν υπάρχει εμπειρία. «Είναι ασυνήθιστο και οι άνθρωποι ανησυχούν, εάν όλα θα πάνε μέχρι τέλος καλά», λέει η Μπάρμαν. Ο αμερικανός πρόεδρος ενισχύει τα αισθήματα ανησυχίας. Ο ίδιος είναι κάθετα αντίθετος στο να γίνουν οι εκλογές του Νοεμβρίου αποκλειστικά με επιστολική ψήφο, η οποία θα αποσταλεί με το ταχυδρομείο.


Το κεντρικό του επιχείρημα είναι ότι ο κίνδυνος νοθείας των αποτελεσμάτων είναι πολύ μεγάλος. Αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι; «Δεν είναι» απαντά ο Τσαρλς Στιούαρτ, ιδρυτής και διευθυντής του Election Data and Science Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. «Πρακτικά είναι ανύπαρκτος. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να εκτυπωθούν σε ειδικό χαρτί και όλες οι υπογραφές συγκρίνονται. Αλλά και η φήμη ότι μέχρι σήμερα η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου γινόταν μόνο, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν οριακό, δεν ισχύει» τονίζει ο Στιούαρτ, «Όλες οι ψήφοι καταμετρώνται, ανεξαρτήτως του ποια μορφή έχουν».


Σπέρνει ζιζάνια αμφιβολίας ο Τραμπ


Ο αμερικανός ειδικός εκφράζει την υπόθεση ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ για χειραγώγηση της ψήφου έχουν έναν συγκεκριμένο λόγο. «Έκανε το παν για να μην εμπιστεύονται οι οπαδοί του τα εκλογικά αποτελέσματα. Οι συνεχείς αναφορές σε καλπονοθεία οδηγούν στο τέλος τους ανθρώπους στο να πιστέψουν ότι κάτι δεν θα πάει καλά, εάν το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου δεν είναι αυτό που ο Τραμπ θέλει». Παρόλα αυτά ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες, όπως το Όρεγκον, η Χαβάη ή το Κολοράντο, καθόρισαν για τον Νοέμβριο επιστολική ψήφο. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν εδώ και χρόνια. Οι αρχές έχουν καταρτίσει ήδη λεπτομερειακούς καταλόγους με ονόματα και διευθύνσεις ψηφοφόρων. Αλλά και σε αυτές τις πολιτείες δεν θα είναι ο αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας, ανεξαρτήτως του εάν έρθει δεύτερο κύμα κορωνοϊού ή όχι. «Οι επιστολικές ψήφοι θα αποσταλούν μεν σε όλους τους ψηφοφόρους, αλλά όποιος θέλει, μπορεί να ρίξει την ψήφο του προσωπικά στην κάλπη», λέει ο Στιούαρτ.


Ο ίδιος θεωρεί γι' αυτόν τον λόγο μη ρεαλιστικό το σενάριο ψηφοφορίας το Νοέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα δι' επιστολικής ψήφου, σταλμένης με το ταχυδρομείο. Μια άλλη δυνατότητα βλέπει στο να επιτρέψουν οι ομόσπονδες πολιτείες σε όλους τους ψηφοφόρους να εγγραφούν εκ των προτέρων ως επιστολικοί ψηφοφόροι και να ζητήσουν να τους αποσταλεί το ψηφοδέλτιο ταχυδρομικά, Τότε, όπως πιστεύει ο Στιούαρτ, ίσως ο αριθμός των ανθρώπων που θα ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο αυξηθεί από 5% σε 60%.

DW10 views0 comments
bottom of page