top of page
Search

Ειμι Κόνεϊ Μπάρετ: Αυτή είναι η συντηρητική δικαστίνα που προτείνει ο Τραμπ|BCI GREECE

για το Ανώτατο Δικαστήριο -Πολέμιος των αμβλώσεων


Η επιλογή της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ για το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αλήθεια ότι δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στις ΗΠΑ.Κι αυτό γιατί η εκλεκτή του Τραμπ θεωρείτο φαβορί για τη θέση που χήρεψε μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, χώρια που ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ετοιμαζόταν να την διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δύο χρόνια, όταν είχε εκκενωθεί μια θέση, αλλά φέρεται να δήλωσε ότι την κρατούσε «για μετά την απώλεια της Γκίνσμπεργκ».

Σφοδρή πολέμιος των αμβλώσεων, μητέρα επτά παιδιών, η Μπάρετ έχει φήμη άκρως συντηρητικού ατόμου, αλλά και φιλικού και γενναιόδωρου. Η βαθιά θρησκευόμενη Καθολική Μπάρετ μπορεί σύντομα να επηρεάζει την απονομή δικαιοσύνης στις ΗΠΑ. Ενώ η Γκίνσμπεργκ θεωρείτο είδωλο του φεμινισμού και του προοδευτισμού στις ΗΠΑ, η υποψήφια αντικαταστάτριά της αντιπροσωπεύει σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ τις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας. Πέρα από τη σθεναρή αντίθεσή της στις εκτρώσεις η Μπάρετ έχει ψηφίσει κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της Obamacare, ενώ υποστηρίζει ένθερμα το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες.


Οι συντηρητικές αξίες της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ


Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν έντονα ότι τα θρησκευτικά πιστεύω της Μπάρετ θα επηρεάσουν το έργο της ως μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Σε ομιλία της το 2006, όταν ήταν καθηγήτρια Νομικής στην Catholic Notre Dame Law School είχε πει ότι η νομική καριέρα είναι μόνον ένα «μέσο προς έναν τελικό σκοπό», δηλαδή «την οικοδόμηση της βασιλείας του Θεού» - φράση που εξακολουθεί να πυροδοτεί έντονες κριτικές ακόμη και σήμερα.


Η Μπάρετ προκάλεσε έντονες συζητήσεις και το 2017 όταν προτάθηκε για μια θέση στο 7ο Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού της στη Γερουσία η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινστιν της είπε: «διαβάζοντας κανείς τις ομιλίες της, βγάζει το συμπέρασμα ότι το δόγμα ζει έντονα μέσα σας. Κι αυτό πυροδοτεί ανησυχία», με την Μπάρετ να απαντά: «θέλω να υπογραμμίσω ότι η ιδιότητά μου ως μέλος μιας συγκεκριμένης Εκκλησίας και τα θρησκευτικά πιστεύω μου δεν θα επηρεάσουν το έργο μου ως δικαστίνας». Η αναφορά στο «δόγμα» έγινε σύντομα σύνθημα στα χείλη των οπαδών της, που μάλιστα τυπώθηκε και σε μπλουζάκια και κούπες.


Παραμένει ασαφές τι θα σημάνει η αρνητική της στάση κατά των αμβλώσεων εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών ανησυχούν μήπως η Μπάρετ συμβάλει στην ανατροπή της απόφασης – οροσήμου του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1973 που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο. Το 2026, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζάκσονβιλ, η Μπάρετ είχε πει ότι αναμένει να παραμένει κατά βάση σε ισχύ η σχετική απόφαση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξουν κάποιες πρόνοιές της. «Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το θέμα του σε κατά πόσον θα επιτρέπονται αμβλώσεις σε προχωρημένο στάδιο της κύησης και πόσοι περιορισμοί μπορούν να μπουν στις κλινικές», είχε πει τότε.


Επίσης επέκρινε δημοσίως το Obamacare, πράγμα που προκάλεσε την ανησυχία του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, για πιθανή κατάργησή του με την ψήφο της σ’ ένα Ανώτατο Δικαστήριο ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς.


Συνδυάζοντας την καριέρα με την ανατροφή επτά παιδιών