top of page
Search

Η Αυστραλία εξασφαλίζει τη δωρεάν διάθεση δύο υποψήφιων εμβολίων για τον κορονοϊό|BCI GREECE


Εάν όλες οι δοκιμές για το εμβόλιο που αναπτύσσονται στην Οξφόρδη και στο Queensland, πετύχουν, και περάσουν τα τεστ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, οι Αυστραλοί μπορεί να έχουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό ακόμα και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπέγραψε συμφωνία ύψους $1,7 δισεκατομμυρίων με φαρμακευτικές εταιρείες, για την παρασκευή και προμήθεια δύο υποψήφιων εμβολίων για το COVID-19, ώστε να εξασφαλίσει προτεραιότητα στη δωρεάν διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό της Αυστραλίας, στην περίπτωση που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις για τον ασφαλή εμβολιασμό σε άνρθωπο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης/AstraZaneca και το Πανεπιστήμιο του Queensland/CSL προϋποθέτει τη διάθεση 84,8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον πληθυσμό της Αυστραλίας, οι οποίες θα παρασκευαστούν σχεδόν αποκελιστικά στη Μελβούρνη, με τον όρο επίσης ότι 3,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης θα είναι διαθέσιμο ακόμα και τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2021.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison δήλωσε ότι και τα δύο εμβόλια θα πρέπει καταρχήν να περάσουν τις δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και να πληρούν τις κανονιστικές προδιαγραφές πριν χορηγηθούν στον πληθυσμό.

«Εάν οι δοκιμές πετύχουν, οι Αυστραλοί θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλιο για το COVID-19», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτή τη συμφωνία, οι Αυστραλοί θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα έχουν πρόσβαση σ’ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθούν επιτυχή, ωστόσο αυτή η συμφωνία τοποθετεί την Αυστραλία μπροστά στη λίστα αναμονής, εάν η ιατρική κοινότητα δώσει το πράσινο φως».

Ο υπουργός Υγείας Greg Hunt εξήγησε ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας υποστηρίζει τον εμβολιασμό ως τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο να περιορίσει την εξάπλωση αρκετών νοσημάτων στην κοινωνία.

“Όλα τα εμβόλια σώζουν και προστατεύουν ζωές”, είπε συγκεκριμένα, αλλά εξήγησε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό. Κάθε άτομο θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει ή όχι να εμβολιαστεί.

Όλες οι αποφάσεις που αφορούν το εμβόλιο στηρίζονται στις οδηγίες της Αυστραλιανής Τεχνολογικής Ομάδας Γνωμάτευσης Εμβολιασμού (Australian Technical Advisory Group on Immunisation) και άλλων ειδικών και θα παρθούν εφόσον το εμβόλιο πληρεί όλες τις προσδιαγραφές δοκιμών και ασφάλειας.

Η υπουργόγς Βιομαχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Karen Andrews εξήγησε ότι «και τα δύο αυτά εμβόλια έχουν εκτιμηθεί από τον οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), ενώ το εμβόλιο που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο του Queensland χρηματοδοτείται με $5 εκατομμύρια από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το εμβόλιο του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca βρίσκεται στην κορυφή στον παγκόσμιο αγώνα για το εμβόλιο του COVID-19 καθώς ήδη ξεκίνησε την τρίτη φάση των δοκιμών. Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει δυνατές ανοσολογικές αντιδράσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφαλή χορήγησή του στον άνθρωπο.

Από την άλλη, το πανεπιστήμιο του Queensland (UQ) ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των προ-κλινικών δοκιμών στο εμβόλιο που αναπτύσσουν είναι ελπιδοφόρα και αποτελεσματικά στις δοκιμές που έγιναν σε ζώα. Η συμφωνία που υπάρχει τώρα μεταξύ της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου του Queensland και της Αυστραλιανής φαρμακευτικής εταιρείας CSL/Seqirus θα εξασφαλίσει την παρασκευή του εμβολίου στη χώρα μας.


Σε δηλώσεις της η πολιτειακή Υπουργός Υγείας, Τζένυ Μικάκου εξήγησε ότι η Βικτώρια δεν θα μπορέσει να χαλαρώσει εντελώς τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό εάν δεν υπάρχει εμβόλιο.

Η πολιτεική υπουργός δήλωσε ότι η χαλάρωση των μέτρων στην Πολιτεία γίνεται σταδιακά και με ασφάλεια ώστε να πέσουν οι μετρήσεις των νέων κρουσμάτων σ’ ένα επίπεδο που θα επιτρέψει τις Αρχές να διαχειριστούν την πανδημία μακροπόρθεσμα.

«Είναι απαραίτητο να διαχιρειστούμε αυτή την κατάσταση μέχρι το 2021 όταν θα υπάρχει εμβόλιο στην Αυστραλία και στον κόσμο”, δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός.

neoskosmos.com

1 view0 comments
bottom of page