top of page
Search

Η Ισπανία βρήκε λύση για τις παραλίες της: Κρατήσεις μέσω app|BCI GREECE


Καθώς σε όλο τον κόσμο επιβάλλονται νέοι κανόνες σε όλους τους τομείς της ζωής μας, ως μέτρα προστασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το ίδιος ισχύει και για τις παραλίες. Τα τουριστικά θέρετρα στην Ισπανία, πάντως, έχουν βρει λύσεις προκειμένου οι επισκέπτες τους να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις.


Όπως κάνεις κράτηση σε ένα εστιατόριο, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι επιθυμούν να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα φέτος. Η Canet d'en Berenguer, μια μεσογειακή πόλη βόρεια της Βαλένθια, θα επιτρέπει μέχρι 5.000 λουόμενους καθημερινά στην τοπική της παραλία, περίπου τους μισούς δηλαδή από ότι συνήθως. Για τις θέσεις αυτές θα πρέπει να γίνεται κράτηση εκ των προτέρων μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο. «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό. Θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις με τους άλλους λουόμενους. Θα είναι σαν μια παραλία "business-class"», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Pere Joan Antoni Chordá στο CNNi. Ο δήμος θα χωρίσει την μεγάλη παραλία του σε τετράγωνα τμήματα, σε απόσταση δύο μέτρων το ένα από το άλλο. Τα τμήματα αυτά θα οριοθετούνται από σειρές από δίχτυα που θα τοποθετηθούν στην άμμο, όπως είναι τα δίχτυα των τερμάτων στο ποδόσφαιρο. Στους επισκέπτες θα επιτρέπεται να κάνουν κράτηση είτε για το πρωί, είτε για το απόγευμα, αλλά όχι για ολόκληρη την ημέρα.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μάλιστα, θα έχουν δυνατότητα επιλογής των διαθέσιμων θέσεων, όπως κάνουν για ένα θέατρο, ενώ θα καθορίζεται η ώρα άφιξης, προκειμένου να αποφεύγονται τα πλήθη.


Τα σημεία πρόσβασης στην παραλία θα μειωθούν επίσης. Με την άφιξη και την επιβεβαίωση της κράτησης με το προσωπικό, οι λουόμενοι θα οδηγούνται στις θέσεις τους. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος στο CNNi, δεν θα ήταν εφικτό να γίνεται έλεγχος της ροής των επισκεπτών χωρίς τα νέα μέτρα.

Αυτή δεν είναι η μόνη ισπανική πόλη που περιορίζει την πρόσβαση στην παραλία αυτό το καλοκαίρι. Στη Γαλικία, στον Ατλαντικό ωκεανό, η πόλη Sanxenxo θα επιτρέπουν είσοδο σε λουόμενους στη βάση του «πρώτη άφιξη-πρώτη εξυπηρέτηση». Ωστόσο, ο δήμαρχος Telmo Martin δεν ανησυχεί για τον σχηματισμό μεγάλου πλήθους στα σημεία πρόσβασης της παραλίας.

«Ο τουρισμός είναι το 80% της οικονομίας μας. Πρέπει να βρούμε λύσεις έτσι ώστε οι άνθρωποί μας να αισθάνονται ασφαλείς, από θέμα υγείας. Ζητώ υπευθυνότητα από όλους», λέει στο CNNi.

Η πόλη, μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από τα βόρεια σύνορα με την Πορτογαλία, στοχεύει στο να επιτρέπει μάξιμουμ το 75% των υπό κανονικές συνθήκες επισκεπτών της.


Η πόλη, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λαμβάνει επίσης το μέτρο της 1,5 μέτρου απόστασης τουλάχιστον στην παραλία. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν ξύλινοι στύλοι με σκοινιά, που θα σχηματίζουν μικρά τετράγωνα για λίγους λουόμενους ή για μεγαλύτερες ομάδες. Οι εργαζόμενοι του δήμου θα ελέγχουν την πρόσβαση στην παραλία, συνοδεύοντας τους λουόμενους στις θέσεις τους. Ωστόσο, οι παραθεριστές δεν θα μπορούν πλέον να καταλαμβάνουν ένα σημείο όλη την ημέρα, απλά αφήνοντας τις πετσέτες τους πάνω του.

Αν φύγουν για μεσημεριανό, θα χάνουν τη θέση τους από άλλους, λέει ο Martin.

Και οι δύο πόλεις σχεδιάζουν να καθαρίζουν τις παραλίες συχνότερα από ό,τι τα προηγούμενα καλοκαίρια, σηκώνοντας τα παχιά δίχτυα από την άμμο κάθε πρωί για να αφήνουν τα μηχανήματα καθαρισμού.

Ενώ και οι δύο πόλεις ελπίζουν να ανοίξουν τις παραλίες τους τον Ιούνιο, τυχόν επιβεβαιωμένες ημερομηνίες θα εξαρτηθούν τελικά από την υποβάθμιση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ισπανίας, η οποία ισχύει από τις 14 Μαρτίου.

Η Canet έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ για το ειδικό «πρόγραμμα παραλίας» φέτος το καλοκαίρι, ενώ η Sanxenxo θα συμπεριλάβει το ειδικό της σχέδιο εντός του προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για καλοκαιρινές δραστηριότητες, λένε οι δήμαρχοι.


Πηγή: AP Photo

0 views0 comments

Comments


bottom of page