top of page
Search

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε άνοιγμα οδοφραγμάτων από 21η Ιουνίου|BCI CYPRUS


Τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων για Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 21η Ιουνίου, αποφάσισε η διυπουργική Επιτροπή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή σύσκεψη με την επιστημονική ομάδα. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ενημερώθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά και αναμένεται η δική της αντίδραση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Συμπροέδρου της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία Λεωνίδα Φυλακτού.   Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας, θα γίνεται νοουμένου ότι θα προσκομίζουν οι διακινούνται πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση. Επιπλέον, όπως είπε, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε πρόσωπα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης. Όπως σημείωσε ο κ. Σεντώνας η απόφαση, βεβαίως, δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη  ότι οι Τουρκοκύπριοι - μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Σημείωσε, επίσης, πως ομόφωνη ήταν η θέση της επιστημονικής ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα, αλλά δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.   Σε ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα οδοφράγματα από τη στιγμή που τα κατεχόμενα θα επιτρέψουν απευθείας πτήσεις από την Τουρκία από την 1η Ιουλίου, ο κ. Σεντώνας επανέλαβε τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν στα οδοφράγματα, όπως η αναγκαστική προσκόμιση αρνητικού τεστ για τον ιό τουλάχιστον 72 ωρών και η τυχαία δειγματολογική εξέταση από τις αρχές της Δημοκρατίας. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχουν δεδομένα που ανησυχούν την Κυβέρνηση όπως η απόφαση για έναρξη πτήσεων από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα και η άρνηση των "αρχών" στα κατεχόμενα να δώσουν εμπεριστατωμένα επιδημιολογικά δελτία στην τεχνική δικοινοτική επιτροπή για την υγεία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για ενημέρωση του αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Ο κ. Σεντώνας απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα αεροδρόμια, είπε πως στο πλαίσιο της συζήτησης με την επιστημονική ομάδα συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα. «Από αύριο μπαίνουμε στη β’ φάση και η συζήτηση εστίασε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που πρέπει να γίνονται σε όσους προέρχονται από χώρες όπου δεν θα είναι πλέον αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού για πραγματοποίηση εξέτασης για τον COVID 19, και επισημάνθηκε από όλους τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να είναι ένα ποσοστό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουμε τα κατάλληλα στοιχεία μπροστά μας», είπε.   Σημείωσε πως ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να μη ρισκάρει την καλή εικόνα που έχει επιδημιολογικά μέχρι στιγμής και να κρατηθεί σε ασφάλεια.   Πρόσθεσε πως ο κατάλογος με τις χώρες θα επικαιροποιείται, αναμένεται η ανακοίνωση της επικαιροποιημένης λίστας και αυτό θα γίνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλόγως πώς μεταβάλλονται τα δεδομένα.   Σε σχέση με την αντίδραση της επιστημονικής ομάδας για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων χωρίς οι Τουρκοκύπριοι να έχουν προσκομίσει γραπτώς στοιχεία, είπε πως μετέφεραν τις ανησυχίες τους ότι η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων που θα έδιδαν σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί δεν είναι θετική εξέλιξη. 

Πηγή ΚΥΠΕ

9 views0 comments

Comments


bottom of page