Η Ανγκελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Γερμανία.
Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ματαιώσει το σχέδιο, η Γερμανία δεν σκοπεύει να κάνει πίσω παρά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.
Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην εκλογική της περιφέρεια, στη βόρεια Γερμανία, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε εταιρείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με τον αγωγό αυτό στη Βαλτική, ο οποίος, αφού ολοκληρωθεί, θα επιτρέπει απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου στη γερμανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
«Δεν θεωρούμε αυτές τις εξωχώριες κυρώσεις, δηλαδή τις κυρώσεις που εφαρμόζονται πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ, νόμιμες», τόνισε η Μέρκελ, η οποία εκφράστηκε στην πόλη Στράλζουντ.
Ο αγωγός Nord Stream 2 θεωρείται σημαντικό έργο για την οικονομία του ομόσπονδου κράτους του Μεκλεμβούργου-της Δυτικής Πομερανίας, δηλαδή της εκλογικής περιφέρειας που εκπροσωπεί η Άγγελα Μέρκελ. Για παράδειγμα, οι σωληνώσεις που χρειάζονται στην τρέχουσα φάση του έργου αναχωρούν από το μικρό λιμάνι της Σάσνιτς. Ενώ, αφού ολοκληρωθεί το έργο, το ρωσικό αέριο θα τροφοδοτεί την παραθαλάσσια πόλη Λούμπμιν.
Πιέσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όμως ερίζει ότι ο αγωγός θα αυξήσει αυτήν που αποκαλεί την εξάρτηση της Γερμανίας, καθώς επίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια ενέργειας, δίνοντας στη Μόσχα μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της Γηραιάς Ηπείρου, αφού θα είναι σε θέση να απειλήσει ότι θα κόψει την παροχή.
Επικριτές της κυβέρνησης του Τραμπ θεωρούν πως αυτό που προσπαθεί να επιτύχει στην πραγματικότητα είναι να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, σε τιμή πολύ πιο υψηλή από αυτή του ρωσικού αερίου.
Η Ουάσινγκτον άρχισε πέρυσι να επιβάλλει κυρώσεις στο έργο του Nord Stream 2, βάζοντας απευθείας στο στόχαστρο όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού.
Τον περασμένο μήνα, τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απηύθυναν επιστολή στον οργανισμό διαχείρισης του λιμανιού της Σάσνιτς για να τον προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να γίνει στόχος «συντριπτικών» κυρώσεων διότι προμηθεύει με αγαθά, υπηρεσίες και υποστήριξη την κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό. Οι λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν το λιμάνι σε οικονομική καταστροφή.
iefimerida.gr
Commenti