top of page
Search

Η Qantas εκτιμά ότι δεν θα επανεκκινήσει τις διεθνείς πτήσεις τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2021


«Πιστεύουμε ότι το νωρίτερο που θα δούμε τα διεθνή σύνορα ανοιχτά είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο CEO της αεροπορικής εταιρίας, Alan Joyce

Η Qantas Airways εκτιμά ότι δε θα επανεκκινήσει τις διεθνείς πτήσεις τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του  2021, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της, Alan Joyce, επισημαίνοντας ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού η αεροπορική εταιρία αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες συνθήκες εδώ και 100 χρόνια.

Ο κ. Joyce δήλωσε ότι εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει, η αρχική υπόθεση είναι να ανοίξουν τα εγχώρια σύνορα πρώτα και να τεθούν οι όποιοι κανόνες για τα αεροπορικά ταξίδια. Έπειτα να υπάρξουν συμφωνίες με κάθε χώρα ή τομέα χωρών («φούσκες»), οι οποίες έχουν το ίδιο επίπεδο έκθεσης στον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, είπε, τα σύνορα με τη Νέα Ζηλανδία ενδεχομένως θα πρέπει να ανοίξουν σχετικά γρήγορα σε σχέση με άλλες χώρες ανά τον Κόσμο. Για τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πιθανώς θα πάρει κάποιο καιρό παραπάνω, ίσως έως τα τέλη του 2021.

«Πιθανώς θα χρειαστεί ένα εμβόλιο πριν θα δούμε τι θα συμβεί. Τα νέα για το εμβόλιο δείχνουν να καλυτερεύουν κάθε μέρα», υπογράμμισε.

«Έχουμε σε χώρο στάθμευσης τα A380 για τουλάχιστον τρία χρόνια. Έχουμε τα 787 σε μακροχρόνια αποθήκευση…και πιστεύουμε ότι το νωρίτερο που θα δούμε τα διεθνή σύνορα ανοιχτά είναι στα μέσα της επόμενης χρονιάς», επεσήμανε και τόνισε: «Για να το θέσω απλά, είμαστε μία αεροπορική η οποία δεν μπορεί πραγματικά να πετάξει σε πολλές τοποθεσίες, τουλάχιστον για την ώρα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για το πότε μπορεί να ανοίξουν εκ νέα τα σύνορα της Αυστραλίας, σε κανονική βάση, αλλά ο κ. Scott Morrison, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως η τρέχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί για «κάποιους μήνες», με αυστραλιανά ΜΜΕ να γράφουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Προβληματισμός πάντως υπάρχει και για τα κλειστά σύνορα μεταξύ Πολιτειών στο εσωτερικό. Ο κ. Joyce είπε πως πολλοί θα ήταν χαρούμενοι αν υπήρχαν σαφείς κανόνες και ημερομηνίες. «Να καταλάβουμε γιατί τα σύνορα είναι κλειστά και πότε θα ανοίξουν…λαμβάνουμε διαφορετικές ημερομηνίες από διαφορετικές Πολιτείες και δε φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση με τα επίπεδα των κρουσμάτων που υπάρχουν».

Η Qantas στο μεταξύ ανακοίνωσε τα «χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία» της, καθώς ο κορονοϊός έχει πλήξει τις αερογραμμές ευρύτερα.

Εν μέσω πανδημίας η εταιρία είχε επισημάνει ότι σχεδιάζει να περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας και να καθηλώσει τα αεροσκάφη της.

O COVID-19 προκάλεσε μία «τρύπα» $4 δισ. στα έσοδα της Qantas και $1,2 δισ. στο εκτιμώμενο κέρδος, είπε, αλλά πρόσθεσε πως ο Όμιλος είχε τελικό αποτέλεσμα $124 εκατ. προ φόρων. Μία πτώση ωστόσο 91% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το αποτέλεσμα αυτό, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται πάντως στο πρώτο μισό του οικονομικού έτους, οπότε η εταιρία είχε κέρδη $800 εκατ. Ακόμη η Qantas προχώρησε σε διαγραφές στοιχείων ύψους $1,4 δισ.

Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες για την εταιρία ήταν $1,96 δισ. μετά τους φόρους.

Ο κ. Joyce, επεσήμανε ότι «ο αντίκτυπος του COVID σε όλες τις αεροπορικές είναι ξεκάθαρος. Είναι καταστροφικός και θα αποτελέσει ερωτηματικό επιβίωσης για πολλές».

neoskosmos.com

1 view0 comments

Comments


bottom of page