Καλησπέρα σας! Σήμερα στο "Personalities" θα ταξιδέψουμε με ξεναγό μας τον Καθηγητή Πληροφορικής & Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Παναγιώτη Μπαμίδη, όπου και θα μας μυήσει σε αρκετά διεπιστημονικά πεδία της Πληροφορικής στον τομέα της Ιατρικής Εκπαίδευσης.
Παναγιώτης Μπαμίδης: Ο καθηγητής που δέχτηκε 11 Βραβεία Αριστείας
Συμμετείχα με την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφος της BCI MEDIA INC αλλά και ως Β. Φυσικοθεραπευτή στην κοινότητα που δημιούργησε το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα “CAPTAIN”, ώστε να καταλάβω τα αληθινά οφέλη απέναντι στον άνθρωπο. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη πλευρά της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς, αλλά και ο πολύτιμος ρόλος εξωστρέφειας που καλούνται να έχουν οι ανώτατες εκπαιδευτικές δομές, όπως το Πανεπιστήμιο, ως προς τη βελτιστοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών μίας κοινωνίας.
Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Είναι ιδρυτής και συντονιστής εννέα ερευνητικών ομάδων. Την τελευταία δεκαετία συντονίζει 6 μεγάλα Ευρωπαϊκά Έργα, διετέλεσε και διατελεί πρόεδρος 14 Διεθνών Συνεδρίων, ενώ παράλληλα έχει διοργανώσει εθνικά συνέδρια Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και αποτελεί το δημιουργό του Συνεδρίου Medical Education Informatics (ΜΕΙ) για την Πληροφορική και την Ιατρική Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει σε περισσότερα από 120 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 400 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια, διατελεί Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ). Είναι συντονιστής σε πάνω από 40 ερευνητικά προγράμματα της Ιατρικής εκπαίδευσης μέσω καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων της ιατρικής πληροφορικής και τεχνολογίας. Στη συλλογή του συγκαταλέγονται αρκετά βραβεία Αριστείας, αλλά και ανθρωπιάς τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνές επίπεδο και έχει αμέτρητες συμμετοχές σε εισηγήσεις υψηλού ιατρικού επιπέδου στην Ε.Ε.
11 Βραβεία Διακεκριμένων Επιδόσεων από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ
Σύνδεσε την Ιατρική Πληροφορική με τον κόσμο του επιχειρείν και πρόσθεσε αίγλη, αλλά και οικονομικό κύρος της τάξεως περίπου 1.000.000 € από ερευνητικά κονδύλια διαφόρων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. και μετέτρεψε τη Θεσσαλονίκη σ’ ένα από τα πιο ελκυστικά «meeting points» για επιστήμονες -ερευνητές υψηλού βεληνεκούς, ώστε να ενδυναμώνεται η γαιοστρατηγική θέση της πόλης ως κόμβος συνένωσης, γεφυροποίησης και συνέργειας σε διεθνές επιστημονικό- ερευνητικό επίπεδο.
Πάμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα. Ας μας συντροφεύσει μία γλυκιά μελωδία από τους 2 CELLO.
Ο καθηγητής Μπαμίδης και οι ερευνητικές του ομάδες με άκρως καινοτόμες προτάσεις για την κοινωνία δημιούργησαν την πρώτη Κοινότητα Συνεργασίας και Έρευνας για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Μία συνεργασία του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. με τους πολίτες και τους ειδικούς δημοτικούς- αυτοδιοίκητους φορείς. Στην ουσία πρόκειται για τη συμμετοχή μίας κοινότητας των επονομαζόμενων ενεργών πολιτών, οι οποίοι εθελοντικά συζητούν, συμμετέχουν καθόλα τη σταδιοποίηση διαφόρων ερευνητικών project, έτσι ώστε οι ερευνητές να συλλέγουν πολύτιμα δεδομένα που αξιολογούνται από διάφορες διεπιστημονικές ομάδες και αποτελούν άκρως πολύτιμα ως πληροφορίες για την εξέλιξη της έρευνας.
Από τη θεωρία στην πράξη: Η κάρτα συνεργάτη της Επιστημονικής Κοινότητας Συνεργασίας και Έρευνας για την ανεξάρτητη διαβίωση
Κύριος στόχος είναι η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας
Τι είναι, όμως ο ψηφιακός βοηθός “CAPTAIN“; Η αφομοίωση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας με το σύστημα του προσωπικού βοηθού. Μέσω διεπαφής, ο συμμετέχων καθοδηγείται να εκτελέσει τις καθημερινές του συνήθειες- λειτουργίες με τη βοήθεια 3D σαρωτών και ένα σύμπλεγμα από κάμερες, βιοαισθητήρες, pico-projectors, απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία για την ενεργοποίηση οπτικών, ηχητικών και κινητικών ερεθισμάτων στο χώρο τους. Κύριος στόχος είναι η αυτόνομη και αξιοπρεπής διαβίωσή τους για μία ποιοτική καθημερινότητα. Στο παρακάτω animation βλέπουμε επακριβώς περί τίνος πρόκειται.
Πρόγραμμα CAPTAIN
Το πρόγραμμα CAPTAIN βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και προσφέρει μία ενοποιημένη λύση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και για όσους μένουν μόνοι.
Παρακάτω αποτυπώνονται διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις πολύπλευρες δράσεις της κοινότητας που έλαβαν χώρα σε κομβικά σημεία της πόλης: Στο Πλανητάριο Νόεσις, στο Μουσείο των εκμαγείων, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ., στη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.
Εκπαίδευση του ψηφιακού βοηθού CAPTAIN σε συνέργεια με την κοινότητα στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ.
Συν-παρακολούθηση του μαθήματος του Καθηγητή Π.Μ. των φοιτητών Ιατρικής και της κοινότητας συνεργασίας
Στο Πλανητάριο του Κέντρου Νόεσις, όπου η κοινότητα συνδράμει μέσω των βιωμάτων της στη μορφή που θα έχει ο ψηφιακός βοηθός. π.χ. «Θα θέλατε ο βοηθός να έχει τη φωνή της κόρης σας ή να είναι κάποια ουδέτερη φωνή»;
Πρόγραμμα SISCODE: Η κοινότητα γνώρισε τη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., αλλά και τη διαδικασία συλλογής δεδομένων για μία έρευνα
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατά τη βράβευση της κοινότητας συνεργασίας και έρευνας για την ανεξάρτητη διαβίωση
Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα
Καλησπέρα σας κ. Μπαμίδη και σας ευχαριστούμε για την ειλικρινή σας διάθεση να μας μιλήσετε για όλα όσα αγαπάτε και υπηρετείτε με αυταπάρνηση!
Καλησπέρα σας κ. Kyropoulos σε σας και την ομάδα του "Personalities". Είναι μεγάλη χαρά να μάθει ο κόσμος το πόσο πολύτιμη είναι η τεχνολογία για την καλύτερη ποιότητα της ζωής τόσο σε γενικά όσο και σε ειδικά πλαίσια.
Αλήθεια, ποια ήταν η αφετηρία σας στο ταξίδι των Νευροεπιστημών;
Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν ακόμη φοιτητής στη σχολή της Φυσικής του Α.Π.Θ. Υπήρχε έντονη διάδραση πολυεπίπεδα και μία υπέροχη ευγενής άμιλλα μεταξύ μας, με στόχο να μάθουμε περισσότερα. Έτσι ο εμβιομαγνητισμός, τα μοντέλα λειτουργίας εγκεφάλου με δομές ανάλυσης, καθώς και ο τρόπος της ηλεκτρονικής υγείας διαμέσου των νέων μεθόδων στην Πληροφορική της Ιατρικής ήταν τα κύρια πεδία γνώσεων που εστιάσαμε.
Αν κάποιος διαβάσει το πλούσιο Βιογραφικό σας θα δει ότι οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος σας κινούνται στα γρανάζια της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική Ιατρική και σχετίζονται άμεσα με τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς επίσης με ιδιαίτερες ομάδες της κοινωνίας, όπως άτομα με άνοια, παιδιά με σύνδρομο Down, παρκινσονικούς ασθενείς κ.τ.λ. Γιατί εστιάσατε ιδιαίτερα σε αυτούς;
Το όραμά μας είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι νέες τεχνολογίες στην Ιατρική εκπαίδευση και να ενσωματωθούν στο κοινωνικό κεφάλαιο. Οι προαναφερθείσες ομάδες ωφελούνται από το δικό μας ερευνητικό έργο, αλλά και εμείς από τις πηγαίες πληροφορίες που αντλούμε μέσα από αυτές. Είναι ένα είδος πλοηγού ακόμη και για μελέτες οι οποίες μοιάζουν να είναι απόμακρες, π.χ. η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως η εκπαίδευση του με στόχο την εγκεφαλική δραστηριότητα-εκγύμναση-εκπαίδευση σε ανώτερο επίπεδο, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών με απώτερο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.
Ο ρόλος της διεπιστημονικότητας σε αυτό;
Είναι άκρως σημαντική και πολύπλευρη. Σχηματίζεται μία πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική αντίληψη από εξειδικευμένους επιστήμονες και η συμβολή τους είναι μείζονος σημασίας για το εργαστήριο μας. Κάτι που δεν μπορεί να δει ο Φυσικός το κάνει ο μαθηματικός, μία λεπτομέρεια που ούτε καν περνάει από τον τρόπο προσέγγισης του πληροφορικού του τη δίνει ο γυμναστής γηριατρικών ασθενών. Ο συνδυασμός από πολύτιμα γρανάζια γνώσης για τη σωστότερη λειτουργία της μηχανής.
Με όχημα τις νέες τεχνολογίες ισχυροποιείται η λειτουργικότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και η κοινωνική φροντίδα στα πλαίσια του σχεδιασμού της νέας πολιτικής προσέγγισης για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα: Μνήμες που Διαρκούν-"Long Lasting Memories" αποτελεί αυτή τη στιγμή το επιστημονικό προϊόν που από τον ερευνητικό τομέα πέρασε στην πρακτική εφαρμογή των Δήμων. Τα Δίκτυα Υγειών Πόλεων αναφέρονται σε Δήμους και κοινότητες με στόχο μία κοινωνική πολιτική ανθρωπιάς που προάγει τη σωματική και νοητική υγεία των ηλικιωμένων, αλλά φροντίζει εξίσου για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό "εκπαιδεύει" τα άτομα στο νέο τεχνολογικό περιβάλλον και αυτά αποκτούν δεξιότητες με στόχο μία καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους και στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Καθηγητής Π.Μ:- Με απλά λόγια όταν γερνάμε ακούμε λιγότερο, αντιδράμε με βραδύνοια, υπάρχει μία γενικότερη εξασθένηση της ποιότητας των αισθήσεών μας. Το LLM Care – Long Lasting Memories Care εκπαιδεύει την ακοή μας, βελτιώνει το οπτικό μας πεδίο και μεγαλώνει την αντίληψή μας ως προς την πρόληψη των ερεθισμάτων. Στην ουσία η όλη πλατφόρμα σχεδιάστηκε ως προς την νευροαισθητηριακή τόνωση ιδιαίτερα για τα άτομα αυτά και, όπως δείχνουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα υπάρχει συνολική βελτίωση τόσο στην αερόβια αντοχή, την ισορροπία, την ευλυγισία, αλλά την ιδιοδεκτικότητα και τη μνήμη. Σαφέστατα δεν αναφέρεται μόνο σε φροντιστές υγείας ή εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Κάλλιστα θα μπορούσε και το συγγενικό πρόσωπο να μάθει πως λειτουργεί το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας και να εκπαιδεύσει το δικό του άτομο. Πρόκειται για μια καινοτόμα πλατφόρμα νοητικής ενδυνάμωσης συνδυασμένη παραγωγικά με τη φυσική άσκηση. Είναι μία υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας που παρέχεται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Οι λεγόμενες «Μνήμες διαρκείας» είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Ομάδας. Ο συνδυασμός «Νους υγιής εν σώματι υγιή» που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, βρίσκει την καλύτερη πρακτική εφαρμογή του στις μέρες μας μέσα σ’ ένα σύγχρονο περιβάλλον που διδάσκει, ψυχαγωγεί και βελτιώνει την καθημερινότητα ενός λ.χ γηριατρικού ασθενή που πάσχει από ήπια άνοια. Άλλες κατηγορίες συμμετεχόντων θα μπορούσαν να είναι :
-Παρκινσονικοί ασθενείς
-Γυναίκες με καρκίνο του μαστού
-Άτομα με νοητικές αναπηρίες
-Άτομα με σύνδρομο Down
Τα ερεθίσματα των κύκλων που κινούμαι τόσο εγώ όσο και η ομάδα μας είναι πολλά και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε συμπεριφορές και να προσαρμόσουμε τα δεδομένα της δικής μας ως προς την ανταλλαγή. π.χ. τα παιδιά με σύνδρομο Down. Η πρόκληση είναι διπλή, διότι δεν τα προσεγγίζεις μόνο ως επιστήμων, αλλά και ως ανθρώπινη μονάδα-ομάδα. Επεξεργάζεσαι την κλινική ουδετερότητα όταν υπάρχει, αλλά και τη σύγκλιση που συνήθως είναι πολυμορφική επάνω στα συμπεράσματα του ερευνητικού σου έργου. Η εργασία μας πέραν των επιστημονικών πεδίων έχει και συναισθηματικό υπόβαθρο μίας κοινωνικής συλλογικότητας είτε πρόκειται για ηλικιωμένους ή για νεαρότερες ευπαθείς ομάδες. Να βλέπεις ένα παιδί να σου χαμογελάει... είναι το μεγαλύτερο βραβείο για την αξιοσύνη της ανθρώπινης ψυχής.
Πρωταρχική αξία σου να είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο
Κρατάω «θεματοφύλακα» τη συγκεκριμένη φράση: «Πρωταρχική αξία σου να είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο»! Εδώ και ένα χρόνο, που συμμετέχω ενεργά στις δραστηριότητες της Κοινότητας Συνεργασίας και Έρευνας για την αυτόνομη διαβίωση, συνειδητοποιώ τα τεράστια οφέλη που αποκομίζει τόσο η επιστήμη, όσο και η κοινωνία. Η μεν πρώτη λαμβάνει ζωντανά δεδομένα για τον ερευνητικό σκοπό που επιτελεί, η δε δεύτερη, δεν απολαμβάνει απλώς τα οφέλη της πρακτικής εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά συνεργεί και στο σχεδιασμό των νέων επιστημονικών προιόντων υγείας που θα καλύψουν τις δικές της ανάγκες για μία πιο αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση. Ως άνθρωπος, αλλά και ως δημοσιογράφος έχω να πω ένα τεράστιο συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές. Όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να χαμογελούν ως ενεργά μέλη του κοινωνικού ιστού αντιλαμβάνεσαι ότι με την ειλικρινή τους θέληση, προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Είναι ο σχεδιασμός από τον άνθρωπο προς τον άνθρωπο που την καταστά τόσο μοναδική!
Από δεξιά προς τα αριστερά διακρίνονται: Σαμαρά Ευαγγελία, Καλούδη Ευαγγελία, Τσιμπούρλα Μαρία και Ιορδανοπούλου Φρόσω
Την αλήθεια μας,
Lena Kyropoulos and Personalities Team
Υ.Γ. Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. medphys.med.auth.gr
Comentarios