Το «Ein Deutscher in Paris» ρίχνει φως σε μια σκοτεινή πτυχή της οικογένειας
Έως τον θάνατό του πέρυσι, ο σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ περιφρουρούσε στενά την ιστορία της οικογένειάς του. Ένα νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε επιχειρεί να εξηγήσει το γιατί: οι Γερμανοί γονείς του ήταν φίλα προσκείμενοι στους Ναζί και απασχολούσαν σκλάβους στην οικογενειακή επιχείρηση. Σε φωτογραφία οικογενειακού άλμπουμ από το 1938, που δημοσιεύθηκε σε σελίδα του βιβλίου «Ein Deutscher in Paris» (Ένας Γερμανός στο Παρίσι) από τον οίκο C. H. Beck εμφανίζεται ο τότε τετράχρονος Καρλ να στέκεται μπροστά από το σπίτι της οικογένειας, ενώ η σημαία με τη σβάστικα κυματίζει σε κοντάρι. Ο πατέρας του, Ότο Λάγκερφελντ ήταν ιδρυτής της εταιρείας συμπυκνωμένου γάλακτος Glücksklee (Lucky Clover) στη Γερμανία. Οι επιχειρήσεις τα πήγαιναν τόσο καλά - με ετήσιο κύκλο εργασιών 50.000 Reichsmark (περίπου 180.000 ευρώ σήμερα) – και έτσι το 1934, αγόρασε το αρχοντικό, Gut Bissenmoor, μια ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Αμβούργου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ο κύκλος εργασιών είχε φτάσει στο αντίστοιχο των 280.000 ευρώ της σημερινής εποχής. Αλλά αυτή η επιχειρηματική επιτυχία ήρθε με κόστος, σύμφωνα με τον Άλφονς Κάιζερ, δημοσιογράφο της Frankfurter Allgemeine και συγγραφέα της νέας βιογραφίας του εμβληματικού σχεδιαστή μόδας. Στο βιβλίο 383 σελίδων ο Κάιζερ εξερευνά τη δημόσια και ιδιωτική ζωή του εκλιπόντος σχεδιαστή. Το βιβλίο έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στη Γερμανία μετά τη δημοσίευση την περασμένη Κυριακή ενός αποσπάσματος που αποκαλύπτει ότι οι γονείς του Λάγκερφελντ ήταν και οι δύο μέλη του Ναζιστικού Κόμματος, αναφέρει δημοσίευμα του wwd.
Ο συγγραφέας στράφηκε σε αρχεία που δείχνουν ότι ο Ότο Λάγκερφελντ εντάχθηκε στο κόμμα τον Μάιο του 1933, τέσσερις μήνες μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
Μια τέτοια κίνηση δεν ήταν ασυνήθιστη για τους επιχειρηματίες που ήλπιζαν ότι θα ευνοηθούν από το νέο φασιστικό καθεστώς. Η εταιρεία εξασφάλισε μια προσοδοφόρα σύμβαση για την προμήθεια του στρατού με συμπυκνωμένο γάλα. Τα αρχεία δείχνουν ότι η σύζυγός του Ελίζαμπεθ ήταν επίσης μέλος του κόμματος, αν και το αμφισβήτησε αργότερα. Για να καλύψει τη ζήτηση, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 80 Πολωνούς και τους λεγόμενους «Ανατολικούς Εργάτες» - εργάτες - σκλάβους που διανέμονταν από τους Ναζί σε πιστούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Ο Καρλ Λάγκερφελντ μετακόμισε στο Παρίσι το 1952, λέγοντας ότι ένιωθε «άχρηστος στη μεταπολεμική Γερμανία». Με φήμες που τροφοδοτούσε ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζονται στο βιβλίο, άρχισε να δημιουργεί ένα νέο παρελθόν, ότι ήταν κληρονόμος βιομηχάνων.
Κατέθεσε αγωγή το 2007 όταν η συγγραφέας Αλίσια Ντρέικ άρχισε να ψάχνει το παρελθόν του, χαρακτηρίζοντάς την ως «σκληρή κερδισμένη μεσαία τάξη». Ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο της, «The Beautiful Fall», ήταν εισβολή στην ιδιωτική ζωή του και ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο στη συγγραφέα και να απαγορευτεί το βιβλίο. Ο Λάγκερφελντ έχασε τη δίκη.
Δεν είναι σαφές εάν ο γεννημένος στο Αμβούργο Καρλ Λάγκερφελντ γνώριζε για τις πεποιθήσεις της μητέρας του. Ο σχεδιαστής μόδας ήταν συνήθως πολύ ασαφής για την παιδική του ηλικία. Ωστόσο, ένα ανέκδοτο για τη μητέρα του θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από την αλήθεια, πιστεύει ο συγγραφέας. «Δεν μπορείς να πεις στον γιο σου να κόψει τα μαλλιά του;» Ένας δάσκαλος λέγεται ότι είπε στη μητέρα του Καρλ Λάγκερφελντ μετά τον πόλεμο.
Η Ελίζαμπεθ Λάγκερφελντ άρπαξε τη γραβάτα του δασκάλου και του φώναξε: «Γιατί; Είστε ακόμα Ναζί;. Αυτή η σκηνή υποτίθεται ότι δείχνει ότι οι Λάγκερφελντ δεν είχαν καμία σχέση με τους Ναζί.
«Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή του» δήλωσε ο Κάιζερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. «Αλλά η καριέρα του θα μπορούσε να ήταν διαφορετική αν ήταν γνωστό νωρίτερα» ισχυρίζεται ο Κάιζερ.
Ο συγγραφέας συζήτησε με περισσότερους από 100 συγγενείς, φίλους και πρώην υπαλλήλους και μελέτησε επιστολές και αρχεία για να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας και της προσωπικότητας του Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος δεν ήταν μόνο σχεδιαστής μόδας, αλλά « επίσης δημιουργός ιδεών, βιβλίων, σχεδίων, λογότυπων, σχέσεων, καριέρας και ιδανικών. Είναι η εικόνα ενός άντρα που αγαπούσε την πολυτέλεια - ακριβά αυτοκίνητα, έπιπλα, έργα τέχνης και φυσικά ρούχα - αλλά και μοίραζε γενναιόδωρα δώρα, ο οποίος μπήκε στην υψηλή κοινωνία, αλλά πάνω απ 'όλα ήταν ένα πράγμα: ένας ακούραστος εργάτης» αναφέρει το δίκτυο RND.
Ο Κάιζερ ο οποίος είναι συντάκτης κοινωνικού ρεπορτάζ και θεμάτων μόδας και στιλ στη Frankfurter Allgemeine, ενδιαφέρθηκε να δει πίσω από το προσεκτικά κατασκευασμένο δημόσιο πρόσωπο του Λάγκερφελντ και επίσης, να διαλύσει μερικούς δημοφιλείς γερμανικούς μύθους σχετικά με τη μόδα.
«Και αυτό θέλω επίσης να δείξω, ότι δούλευε για τόσες πολλές μάρκες, ξέρετε, με τέτοια ενέργεια, και ήταν πραγματικά πολύ καλός στο να δίνει κίνητρα» ανέφερε ο συγγραφέας. «Ήταν υπέροχο αφεντικό. Γι 'αυτό πολλοί άνθρωποι συνεργάστηκαν πραγματικά μαζί του για μεγάλο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
留言