top of page
Search
bcimedia

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4.000 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Τι δείχνει η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων


Το «κλείσιμο» του μήνα, σε ότι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού, για να έχουν μια καθαρότερη εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει περιμένουν οι ειδικοί.

Τα κρούσματα κορωνοϊού πέρασαν τα 4.000 και μένει τώρα στο τέλος του μήνα να διαπιστωθεί αν η επιδημιολογική πορεία της χώρας παραμένει σταθερή ή κινείται ανοδικά.


Μέχρι τώρα, τον Ιούλιο, έχουν καταγραφεί 613 κρούσματα κορωνοϊού, τα μισά εκ των οποίων είναι εισαγόμενα. Το R0 κινείται στο 0,4, από 0,3 που ήταν τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την καραντίνα. Να σημειωθεί ωστόσο ότι για τον υπολογισμό του R0 δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισαγόμενα κρούσματα.

Οι ειδικοί, με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι όλα θα κριθούν από την εφαρμογή των μέτρων. Επισημαίνοντας τη χαλάρωση που παρατηρούμε όλοι, τονίζουν ότι αυτό που θα διασφαλίσει και την ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας στη χώρα και τις όποιες αποφάσεις περί λήψης νέων μέτρων είναι η τήρηση των όσων συσταθεί: Αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές και αυτό που είναι κρίσιμο είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους. Το ίδιο άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας. "Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις» από τους αρμόδιους υπουργούς. Μάλιστα αποφασίστηκε και η επιστροφή του Νίκου Χαρδαλιά κάθε Τρίτη στις 6 προκειμένου η παρουσία του και η ενημέρωση για επιχειρησιακά θέματα να λειτουργήσει ως καμπανάκι.


Κατά τους επιστήμονες όλα μοιάζουν να κυλούν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ανέμεναν αυτό το ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων τα οποία δεν δείχνουν να έχουν βαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας. Πρόκειται για κρούσματα που εύκολα ιχνηλατούνται και απομονώνονται, όπως λένε οι επιστήμονες. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σίγουρα μεγάλο είναι το επιδημιολογικό φορτίο γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα.


Σε ότι αφορά τους νοσηλευόμενους, σίγουρα προκαλεί εντύπωση και ανησυχεί το γεγονός ότι από την πρώτη Ιουνίου διπλασσιάστηκαν οι εισαγωγές. Και όχι μόνο... Οπως διαπιστώνει κανείς από το τελευταίο δελτίο του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι πλέον στα 58 έτη και όχι στα σταθερά πάνω από 70 της προηγούμενης περιόδου. Αυτό ενδεχομένως αντανακλά μια πιο χαλαρή στάση από νεότερους ανθρώπους την ώρα που οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να προστατεύουν τον εαυτό τους.



Αυτό ισχυρίζεται και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του πριν λίγες ημέρες θέλοντας να εξηγήσει γιατί ενώ αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε άλλες χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός. Τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κορωνοϊός εξασθένησε, ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί: «Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.


Η αύξηση των νοσηλευομένων ωστόσο αποτελεί ένα καμπανάκι όπως ανέφερε η κα. Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.


iefimerida.gr


1 view0 comments

Comentários


bottom of page