Search

Κορωνοϊός: Οι ειδικοί ανησυχούν για 2ο κύμα πανδημίας λόγω του συνωστισμού στις παραλίες


Η αρχική αισιοδοξία για ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα ακόμα και στις παραλίες γρήγορα έδωσε τη θέση στον προβληματισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν πισωγυρίσματα.

Οι παραλίες εξελίσσονται σε νούμερο ένα πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς μετά την άρση του lockdown είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος των πόλεων.

Το θερμόμετρο έχει ήδη ανέβει και οι πολίτες έπειτα από δύο μήνες εγκλεισμού έχουν την επιθυμία για διασκέδαση, χαλάρωση και κυρίως καλοκαιρινές εξορμήσεις στην θάλασσα.

Πριν λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε αναλυτικό σχέδιο για τον τρόπο που κάνουμε διακοπές, στο οποίο περιελάμβανε συστάσεις για το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, των οδικών, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών ταξιδιών καθώς και μέτρα για την τόνωση του τουρισμού.

Η αρχική αισιοδοξία όμως για ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα ακόμα και στις παραλίες έδωσε γρήγορα τη θέση της στον προβληματισμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκαν πισωγυρίσματα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, την Τετάρτη, παρόλο που είχαν περάσει μερικά 24ώρα από την άρση των περιορισμών η περιφέρεια Morbihan στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ξανά πέντε παραλίες μετά αποτυχία των επισκεπτών να συμμορφωθούν με τα μέτρα.

Στο ίδιο πλαίσιο και η περιφέρεια Zeeland στην Ολλανδία που κλείνει τους δρόμους κάθε Σαββατοκύριακο έως την 1η Ιουνίου για να μην παραβιαστούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Μεγάλη φόβοι και στην Βρετανία καθώς οι αρχές φοβούνται ότι λόγω της αργίας τη Δευτέρας θα γεμίσουν τα παραθαλάσσια θέρετρα αλλά και στη Βαρκελώνη που έχουν συστάσεις για να τηρούν χρονικά περιθώρια.

«Ναι» στο καλοκαίρι, αλλά υπό όρους

Ο ειδικός αναλυτής ταξιδιών Tony Johnston δήλωσε στο CNN ότι όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν συγκεκριμένες στρατηγικές για τη μεγάλη προσέλευση στις παραλίες τουριστών.

«Είτε θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο είτε στα μέσα Ιουλίου σίγουρα κάποια στιγμή θα συμβεί. Είναι αναπόφευκτο ότι ο καιρός θα ζεστάνει σε όλες τις χώρες και τότε το πρόβλημα θα είναι μπροστά μας» ανέφερε ο Johnston επικεφαλής τμήματος φιλοξενίας, τουρισμού και αναψυχής του Athlone Institute of Technology.

Ο ίδιος τόνισε ότι το κλείσιμο χώρων αναψυχής και θέρετρων θα έκαναν ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα και μόνη λύση θα ήταν η ενθάρρυνση για σωστή συμπεριφορά των λουόμενων.

Οι τοπικές αρχές σε ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα ανοίξουν ξανά τις πολυσύχναστες παραλίες.

Στην Ισπανία, ο υπουργός τουρισμού Reyes Maroto είπε στην Εl Pais ότι η χώρα «εξετάζει διάφορα σενάρια» για τους λουόμενους. «Πρέπει να εγγυηθούμε ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός, όποιος έλθει στην Ισπανία θα είναι ασφαλής», τόνισε.

Αξιωματούχοι στην πόλη Canet d’en Berenguer, βόρεια της Βαλένθια, ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν κατ’ ανώτατο 5.000 λουόμενους στην τοπική παραλία – σχεδόν τους μισούς από τη συνηθισμένη κίνηση.

Οι αρχές σε γαλλικά θέρετρα όπως η περιφέρεια Nouvelle Aquitaine έχουν δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν τις παραλίες μόνο για «δυναμικές ατομικές φυσικές δραστηριότητες».

Ο Johnston ανέφερε ακόμα ότι με τόσες χώρες και περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, οι αρχές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον ασφαλή τουρισμό, εφαρμόζοντας πολιτικές προώθησης της υγιεινής σε δημόσιους χώρους όπως οι τουαλέτες και τα εστιατόρια.

«Στον τουρισμό εργάζονται περίπου 330 εκατ. άνθρωποι. Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση η ικανοποίηση των τουριστών με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πα