Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι 34 χώρες υψηλού κινδύνου μετάδοσης

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορωνοϊού
Όλα είναι έτοιμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού και έχουν ήδη θεσπιστεί τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην χώρα μας.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορωνοϊού.
Η λίστα θα αποτελεί οδηγό για τις πτήσεις και τον τουρισμό, δημιουργήθηκε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του ΠΟΥ, του ECDC και άλλων ινστιτούτων υγείας.
Στη «μαύρη» λίστα είναι οι χώρες
Βραζιλία
Δομινικανή Δημοκρατία,
ΗΠΑ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ιαπωνία
Ινδία
Ινδονησία
Ιράν
Ισημερινός
Καναδάς
Κατάρ
Κολομβία
Κουβέιτ
Λευκορωσία
Μεξικό
Μπαγκλαντές
Ουκρανία
Πακιστάν
Περού
Ρωσία
Σαουδική Αραβία
Σινγκαπούρη
Τουρκία
Χιλή



Κατάταξη ταξιδιωτών ανάλογα με τη χώρα προέλευσης
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη καταρτίσει έναν «χάρτη» με τέσσερα βασικά χρώματα – το κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο – με το καθένα από αυτό να αντικατοπτρίζει την κατάταξη της χώρας ανάλογα με τα κρούσματα και τα θύματα κοροναϊού.
Τα χρώματα των χωρών θα αποτελούν και οδηγό για τους ειδικούς για τον αριθμό των ελέγχων. Έτσι σε πτήση από «πράσινη» χώρα θα γίνονται ένας ή δύο έλεγχοι ανά 150 επιβάτες, αριθμός που θα αυξάνει στους 5-10 για τις πτήσεις από «κίτρινες» χώρες» και θα φτάνει έως και 75 για αεροπλάνα που θα φτάνουν στην Ελλάδα από «κόκκινες» χώρες.
Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσε οδηγίες για την νέα πραγματικότητα στα ταξίδια με αεροπλάνο σύμφωνα με τις οποίες οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα συνεχώς, στα αεροδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού και ο αποχαιρετισμός θα πρέπει να γίνεται εκτός των αεροδρομίων.
Ο EASA προτείνει επίσης μια από τις τουαλέτες στα αεροπλάνα να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο για το πλήρωμα ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχουν καρότσια με φαγητά ή προϊόντα duty free κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Η 28σελιδη έκθεση τονίζει την ανάγκη για αποστάσεις και συστήνει:
Για την άφιξη στο αεροδρόμιο και τα check in
Όποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή με Covid-19 δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στο αεροδρόμιο
Στα αεροδρόμια θα μπαίνουν μόνο οι εργαζόμενοι και όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις γεγονός που σημαίνει ότι οι αποχαιρετισμοί θα γίνονται εκτός αεροδρομίων
Όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να φοράνε μάσκες με την εξαίρεση των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών και όσων έχουν ιατρικούς λόγους που δεν τους επιτρέπουν να φοράνε μάσκες.
Όσοι φταρνίζονται και δεν χρησιμοποιούν τους σωστούς κανόνες θα μπορούν να απομακρύνονται από τα αεροδρόμια ή και να τους επιβάλλονται πρόστιμα από τις κατά τόπους αρχές
Η απόσταση ασφαλείας ορίζεται στο 1,5 μέτρο ενώ θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια στο πάτωμα που θα βοηθούν τους ταξιδιώτες
Στα αεροδρόμια θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για τη διαχείριση επιβατών με πυρετό μεγαλύτερο των 38 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο στις οδηγίες επισημαίνεται ότι η θερμομέτρηση δεν θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο για τον εντοπισμό ασθενών με κορωνοϊό αλλά συστήνεται για να αποθαρρύνει ασθενείς από το να ταξιδεύουν αλλά για να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών
Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια θα πρέπει να φορούν μάσκες αλλά και να δίνουν μάσκες σε όσους επιβάτες δεν διαθέτουν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και η χρήση πλέξιγκλας