top of page
Search

Μυστήριο με την εξαφάνιση της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν|BCI GREECE

Φόβοι ότι μπορεί να κινδυνεύει από τον αιμοδιψή ηγέτη


Όλο και μεγαλώνει το μυστήριο σχετικά με το πού μπορεί να βρίσκεται η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, εν μέσω εικασιών πως μπορεί να την έχει «φάει» ο αδελφός της, που φημίζεται για την εκτέλεση των αντιπάλων του.


Η Κιμ Γιο Γιονγκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αναλάβει τη διοίκηση της Βόρειας Κορέας αφότου ο δικτάτορας αδελφός της εξαφανίστηκε από το κοινό, εν μέσω φημών πως ήταν σοβαρά άρρωστος ή νεκρός.


Τότε ξαφνικά, άρχισαν να εμφανίζονται παντού φωτογραφίες του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας -μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα προήδρευσε σε πολιτικές συναντήσεις.

Τη μία στιγμή ήταν ηγέτης εν αναμονή και την άλλη εξαφανίστηκε

Ωστόσο, τώρα υπάρχει μια νέα φήμη που απασχολεί τους παρατηρητές της Βόρειας Κορέας. Πού πήγε η πιστή αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο Γιονγκ -που πολλοί λένε ότι είναι χειρότερη από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη; Τη μία στιγμή ήταν ηγέτης εν αναμονή και τώρα εξαφανίστηκε. Μάλιστα, ήταν απούσα από τις πρόσφατες φωτογραφίες από τις συναντήσεις του δικτάτορα αδερφού της.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η Κιμ μπορεί, κατά λάθος, να έχει κάνει το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει ένας πιθανός ηγέτης του θρόνου της Πιονγιάνγκ. Και θα μπορούσε να τελειώσει πολύ άσχημα γι’ αυτήν.


Πάντως, η Κιμ Γιο Γιονγκ δεν είναι η μόνη φιγούρα που αναλαμβάνει εξέχουσα θέση και η εξαφάνισή της δείχνει το αιματηρό και βάναυσο παιχνίδι ισχύος της Πιονγιανγκ. Ένας παρατηρητής της Βόρειας Κορέας, μάλιστα, είπε ότι το μέλλον της είναι πλέον ξεκάθαρο. Είτε θα ανέλθει στην εξουσία είτε θα χάσει όλη την δύναμή της και «ενδεχομένως και την ζωή της».


Είναι δύσκολο φυσικά, να κρίνει κανείς την αλήθεια των εικόνων που δίνονται στην δημοσιότητα από την Βόρεια Κορέα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος που να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά τους. Ακόμη κι αν υποτεθεί πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν όντως επιθεώρησε αυτές τις φυτείες μετά το πέρασμα του τυφώνα Μπάβι, είναι πρόσφατες, δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει κάνει πολύ λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις τον τελευταίο χρόνο.

Μπορεί να μην βρίσκεται στην πόρτα του θανάτου, αλλά οι παρατηρητές εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως δεν είναι στο αποκορύφωμα της φυσικής του κατάστασης. Υπέρβαρος και χρόνιος καπνιστής, προέρχεται από μια οικογένεια με ιστορικό διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Αυτό τον μήνα αναφέρθηκε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) είχε μάθει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε αναθέσει ορισμένους ρόλους στην αδερφή του «λόγω υψηλών επιπέδων άγχους». Το NIS μάλιστα, είπε πως η προεδρία της Κιμ Γιο Γιονγκ στην ισχυρή Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος σήμαινε πως ήταν πλέον «de facto δεύτερη στην διοίκηση». Σίγουρα, η θέση της έχει ενισχυθεί. Ήταν η υψηλότερη, στην κατάταξη, αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που ταξίδεψε στους Χειμερινούς Αγώνες του 2018 που πραγματοποιήθηκαν στην Νότια Κορέα. Πιο πρόσφατα, είχε εμφανιστεί και στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η κορεατική εφημερίδα The Chosun Ilbo έχει φτάσει στο σημείο να την αποκαλεί «επιθετικά ορατή». Τα τελευταία χρόνια έχει θεαθεί σε κυβερνητικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και ήταν στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν σε διεθνείς συνόδους κορυφής. Κι όμως, τις τελευταίες ημέρες αντί να βρίσκεται δίπλα στον θρόνο, δεν είναι πουθενά.


Το λάθος της Κιμ Γιο Γιονγκ

Η Κιμ Γιο Γιονγκ δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση από τις 27 Ιουλίου. Απουσίαζε από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με το NK News Στις εικόνες που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα από την Πιονγιάνγκ, έδειχναν τον Κιμ Γιονγκ Ουν με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά η αδερφή του δεν ήταν ανάμεσά τους.


Το λάθος της ίσως ήταν ότι έχει γίνει πολύ αισθητή η παρουσία της. Αυτό με την σειρά του οδήγησε σε αυξανόμενες εικασίες για τις μελλοντικές της φιλοδοξίες. Κι ενώ μπορεί να μην έχει ακουστεί ξεκάθαρα ο όρος «δεύτερος σε διοίκηση», το γεγονός ότι συζητείται πλέον ανοιχτά, μπορεί να ήταν αρκετό να την βάλει στη λίστα με τους κακούς.


«Στο παρελθόν, όλοι στερήθηκαν την θέση τους την στιγμή που χαρακτηρίστηκαν ως το νούμερο δύο άτομο στον Βορρά» δήλωσε ο καθηγητής πανεπιστημίου της Κορέας Ναμ Σονγκ γουκ στην Th Chosun Ilbo. «Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, αν και η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι μέλος της οικογένειας». Είναι πιθανό, είπε ο καθηγητής Ναμ, πως μπορεί να υποχώρησε από το επίκεντρο της προσοχής με την θέλησή της, προκειμένου να μην επισκιάσει τον αδερφό της.


Οι Κιμ έχουν μια κακιά συνήθεια να σκοτώνουν μέλη της οικογένειας

Πάνως, η Κιμ Γιο Γιονγκ έχει κάθε λόγο να είναι επιφυλακτική. Η οικογένειά της έχει μια ιστορία εκτέλεσης ανώτερων αξιωματούχων που είχαν μεγάλα όνειρα και οι συγγενείς αίματος δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το 2017, ο αδερφός του ηγέτη, Κιμ Γιονγκ ναμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, πιθανότατα υπό τις εντολές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ένας ακόμη παράδειγμα είναι ο Γιανγκ Σονγκ τάεκ. Ήταν ο γαμπρ΄ςο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν και προκάτοχός του ως ηγέτης. Όταν η υγεία του Κιμ Γιονγκ Ιλ άρχισε να εξασθενεί, λέγεται πως ο Γιανγκ είχε γίνει de facto ηγέτης της Βόρειας Κορέας στην θέση του. Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, η επιρροή του Γιανγκ συνέχισε να αυξάνεται. Τότε, τελείως ξαφνικά, απουσίαζε από σημαντικές συναντήσεις, όπως και στην περίπτωση της αδερφής του Κιμ.

Στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια δήλωσε που χαρακτήρισε τον Γιανγκ ως «χειρότερο από έναν σκύλο» και πως «επιχείρησε να αρπάξει την υπέρτατη δύναμη με τα πιο πονηρά και απαίσια μέσα». Εκτελέστηκε, όπως και οι συγγενείς και τα παιδιά του.


Θανάσιμο παιχνίδι εξουσίας

Ο Φιοντόρ Τερτίσκι, εμπειρογνώμονας της Βόρειας Κορέας στο πανεπιστήμιο Κουύκμιν της Σεούλ, δήλωσε ότι το να έχει ο Κιμ έναν αδερφό κοντά στον ηγέτη, έχει συμβεί ξανά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέλθει και περισσότερο.


Παρ’ όλα αυτά, επειδή μόνο τα μέλη της οικογένειας του Κιμ έχουν βρεθεί στην ανώτερη θέση, η Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Αν δεν το κάνει όμως, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ένας νέος ηγέτης μπορεί να μην απολαμβάνει την εξουσία της Κιμ Γιο Γιονγκ την οποία θα βλέπει ως πιθανό αντίπαλο. «Είτε θα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία η ίδια ή διαφορετικά χάνει όλη την δύναμη και ενδεχομένως και την ζωή της».


iefimerida.gr

2 views0 comments

Comments


bottom of page