Η Αυστραλία είναι απίθανο να ανοίξει ξανά τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι την επόμενη χρονιά, αλλά θα προσπαθήσει να χαλαρώσει τους περιορισμούς εισόδου στη χώρα για τους φοιτητές και άλλους επισκέπτες μακράς παραμονής, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Εμπορίου Simon Birmingham, την Τετάρτη.
Η Αυστραλία κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που αποδίδεται στον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών και τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Ο κ. Birmingham είπε ότι ο κανόνας της υποχρεωτικής καραντίνας για τους πολίτες που επιστρέφουν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των διεθνών φοιτητών και άλλων επισκεπτών που σκοπεύουν να παραμείνουν στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Μπορούμε απλώς να εφαρμόσουμε την καραντίνα των 14 ημερών που λειτούργησε τόσο καλά όσον αφορά την επιστροφή Αυστραλών στη χώρα με ασφάλεια δήλωσε ο υπουργός σε ομιλία του στο National Press Club.
Η επιστροφή των διεθνών φοιτητών θα δώσει νέα ώθηση στα πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές απώλειες εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων, καθώς η διεθνής εκπαίδευση είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή ξένου συναλλάγματος της Αυστραλίας, αφήνοντας στα κρατικά ταμεία 38 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Στο πλαίσιο των εξαιρέσεων του γενικού κλεισίματος των συνόρων η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση επεξεργάζεται την πιθανότητα να επιτρέψει τα ταξίδια μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπέβαλε έκθεση και στις δύο κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, δεν έχει οριστεί ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας να προειδοποιεί ότι τα σχέδια καθυστερούν από το κλείσιμο των πολιτειακών συνόρων στην Αυστραλία.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Οι Αυστραλοί ξόδεψαν περισσότερα από 65 δισεκατομμύρια δολάρια για διακοπές στο εξωτερικό πέρυσι και η κυβέρνηση θέλει να δει κάποια από αυτά τα χρήματα να ξοδεύονται στην εγχώρια αγορά.
Μάλιστα, ο γερουσιαστής Birmingham λέει ότι οι άνθρωποι που το αντέχουν οικονομικά θα πρέπει να αισθανθούν ότι είναι «καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα» να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις κάνοντας τις διακοπές τους στην Αυστραλία.
Ωστόσο, δεν αρκεί μονάχα η καλή θέληση καθώς οι τρέχουσες ταξιδιωτικές επιλογές εξαρτώνται από τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε πολιτεία.
Αυτή τη στιγμή τα σύνορα στη Νέα Νότια Ουαλία, στη Βικτώρια και στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας είναι ανοιχτά.
Η Νότια Αυστραλία άνοιξε τα σύνορά της στη Δυτική Αυστραλία, τη Βόρεια Περιοχή και την Τασμανία, ενώ από τις 20 Ιουλίου θα είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες και από τις υπόλοιπες Πολιτείες.
Η υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο δεν ισχύει πλέον στη Βόρεια Περιοχή, ενώ το κλείσιμο των συνόρων της Τασμανίας θα επανεξεταστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Το Κουίνσλαντ προσανατολίζεται σε άνοιγμα των συνόρων του τον Ιούλιο, αν και η πολιτειακή πρωθυπουργός Annastacia Palazczuk, προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί δεν θα αρθούν εάν υπάρχει ενεργό διαπολιτειακό δίκτυο μετάδοσης.
Τέλος, στη Δυτική Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Mark McGowan παραμένει σταθερός στην απόφασή του να διατηρήσει τα σύνορα κλειστά μέχρι να είναι «υγιές και ασφαλές» να ανοίξουν ξανά.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αυξάνοντας την πίεση που ασκεί στις Πολιτείες για άνοιγμα των συνόρων τους, αναμένεται να παρέμβει σε τρεις δικαστικές διαμάχες κατά του κλεισίματος στη Δυτική Αυστραλία και στο Κουίνσλαντ, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί είναι αντισυνταγματικοί.
ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ 11 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Οι εξαγγελίες του ομοσπονδιακού υπουργού Τουρισμού και Εμπορίου για παράταση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας αποτελούν ίσως τη μικρότερη από τις ανησυχίες των αεροπορικών εταιριών που χάρη στον κορονοϊό, έχουν ως μόνο στόχο τους την επιβίωση.
Ήδη 11 αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Virgin Australia, έχουν καταρρεύσει και πολλές άλλες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ρίξει περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν ζωντανά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της αεροπλοΐας, καθώς αυτή αποδεικνύεται μακράν η χειρότερη χρονιά στα χρονικά της βιομηχανίας, που αντιμετώπιζε δυσκολίες και πριν τον COVID-19, με συνολικές απώλειες περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Qantas και η Virgin (όταν επανακάμψει), λόγω των ευρέων εγχώριων δικτύων που διαθέτουν, ενδεχομένως να πληγούν λιγότερο καθώς για αρκετό καιρό η Αυστραλία θα είναι η μόνη επιλογή για ταξίδια, σε αντίθεση με τις εταιρίες Emirates, Singapore, Etihad και Cathay Pacific που εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πτήσεις.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Ακόμη και όταν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πάρουν το «πράσινο φως» για να πετάξουν, τα προβλήματά τους δεν θα έχουν τελειώσει καθώς πλέον θα πρέπει να πείσουν τον κόσμο να επιστρέψει στα αεροπλάνα.
Σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι εννέα στους δέκα Αυστραλούς δεν αισθάνονται άνετα να μπουν σε αεροπλάνο.
Χωρίς επιβάτες θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η αεροπλοΐα που χάνει εκατομμύρια δολάρια για κάθε ημέρα που τα αεροσκάφη μένουν στο έδαφος.
Η ειδική αναλυτής Joanna Lu, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιβατών είναι η ανακάλυψη ενός εμβολίου για τον COVID-19.
Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μετά από αρκετά χρόνια ενώ υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη της αεροπλοΐας που σχετίζεται με την αναμενόμενη δραματική μείωση των επαγγελματικών ταξιδιών.
Η βαθιά παγκόσμια ύφεση ως αποτέλεσμα της κρίσης COVID-19, θα επιφέρει περιορισμό των επιχειρηματικών ταξιδιών καθώς οι εταιρίες θα κάνουν περικοπές στα έξοδά τους.
Επιπλέον, πολλές εταιρείες ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια του COVID-19 ότι δεν χρειάζονται τόσα ταξίδια, ενώ θα είναι απρόθυμες να στείλουν ανώτερα στελέχη στο εξωτερικό σε συνέδρια και άλλες συγκεντρώσεις με μεγάλες ομάδες ανθρώπων, επειδή δεν θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους από τον ιό COVID-19.
Αυτά είναι πραγματικά άσχημα νέα για την αεροπορική βιομηχανία καθώς τα επαγγελματικά ταξίδια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων.
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΙΤΕΣ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Με τον ανταγωνισμό να μειώνεται δραματικά στους διεθνείς προορισμούς είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα εισιτήρια θα ακριβύνουν σημαντικά, ενώ η εμπειρία της πτήσης θα είναι πολύ διαφορετική.
Τα γεύματα θα σερβίρονται σε κουτί, ακόμα και στους επιβάτες της πρώτης θέσης ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρίες σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν χρήματα καταργούν την παροχή Wi-Fi και την προβολή ταινιών στις πτήσεις τους.
Το μέγεθος της κρίσης για την αεροπλοΐα θα φανεί την επόμενη χρονιά όταν θα σταματήσει η κρατική επιχορήγηση των εταιριών που θα πρέπει πλέον να σταθούν στα δικά τους πόδια ενώ θα ξεκινήσει και η μεγάλη αναταραχή στους διεθνείς αερομεταφορείς.
neoskosmos
Comments