top of page
Search

Το σχέδιο για ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση ΥγείαςΟι τρεις προτεραιότητες της φον ντερ Λάιεν|BCI GREECE


Η πανδημία του κορωνοϊού και η θωράκιση και μία ισχυρή Ευρώπη στον τομέα της Υγείας ήταν από τα βασικά σημεία της ομιλίας της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.Η κυρία φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε την κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, ωστόσο εστίασε και στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα οργανωθεί ώστε στο μέλλον να μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες υγειονομικές κρίσης ακόμα πιο αποτελεσματικά. Στόχος να θωρακιστεί το Σύστημα Υγείας των χωρών-μελών, να προστατευτούν οι πολίτες, να έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς να γίνει ακόμα πιο ισχυρή η αλληλεγγύη για αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Εξάλλου η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να είναι θωρακισμένη για το 2ο κύμα του ιού.


Σχέδιο τριών σημείων για τη θωράκιση της Υγείας

Από την ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεχώρισαν τρία σημεία, τα οποία δίνουν το στίγμα των κινήσεων της Ευρώπης για να θωρακίσει τις χώρες και να προστατέψει τους πολίτες.


θα ενισχυθεί η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

θα προχωρήσει και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ΒΑRDA, ενός οργανισμού προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής

το 2021 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία,

Ως πρώτο βήμα, θα προτείνουμε την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.


Ως δεύτερο βήμα, θα δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή ΒΑRDA, έναν οργανισμό προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της βιοϊατρικής. Ο νέος αυτός οργανισμός θα στηρίξει τις ικανότητες και την ετοιμότητά μας να ανταποκρινόμαστε σε διασυνοριακές απειλές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είτε έχουν φυσική προέλευση είτε είναι εσκεμμένες. Χρειαζόμαστε στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τις εξαρτήσεις στο επίπεδο της αλυσίδας προμηθειών, ιδίως όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα.


Ως τρίτο βήμα, είναι όσο ποτέ άλλοτε σαφές ότι πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα των αρμοδιοτήτων στον τομέα της υγείας. Νομίζω ότι το θέμα αυτό αποτελεί υψηλό και αδήριτο καθήκον της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.


Και καθώς διανύουμε μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε και παγκόσμια συμπεράσματα. Γι' αυτό, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κόντε και την ιταλική Προεδρία της G20, του χρόνου στην Ιταλία θα διοργανώσουμε μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής με θέμα την υγεία.


Ο ηγετικός ρόλος της της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε πως η ΕΕ θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο και στο ζήτημα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της «ο κόσμος αναμένει ένα προσβάσιμο, οικονομικά προσιτό και ασφαλές εμβόλιο κατά του COVID-19. Τεστ και τις θεραπείες για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι, σε δράση, η απαράμιλλη ικανότητα της ΕΕ για κινητοποίηση και συστράτευση. Ωστόσο, δεν αρκεί να βρεθεί ένα εμβόλιο».


Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το μείζον σε αυτή τη χρονική συγκυρία και την υγειονομική δίνη είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.«Μόλις τον μήνα αυτό, η ΕΕ προσχώρησε στον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX και συνεισέφερε 400 εκατ. ευρώ ώστε να διασφαλιστεί ότι ασφαλή εμβόλια θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο για εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά και για όλους όσοι τα χρειάζονται», ανέφερε.

«Ο εμβολιαστικός εθνικισμός θέτει ζωές σε κίνδυνο. Η εμβολιαστική συνεργασία τις σώζει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνοντας το στίγμα για το πως θα πορευτεί η Ευρώπη.


Νέα συμφωνία της Κομισιόν για τα εμβόλια της Pfizer

Pfizer και η BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις διερευνητικές συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε.


Η ευρωπαϊκή επιτροπή και το εμβόλιο της Οξφόρδης

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Astra-Zeneca έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα η διάθεσή του εμβολίου της Οξφόρδης, ,όλις αυτό πάρει έγκριση. Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους (εφόσον έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι έρευνες) να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30.000.000 δόσεις, ενώ η διάθεσή του θα γίνει με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 600.000-700.000 δόσεις.


4 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη θεραπεία με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων

Σημαντικό όμως είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σπρώχνει τα θέματα για ανεέυρεση λύσης στο μέλλον, αλλά δηλώνει παρούσα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι πως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει με 4 εκατ. ευρώ το νέο ερευνητικό έργο SUPPORT-E, το οποίο θα συντονίσει τις προσπάθειες να εξακριβωθεί κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19) αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Το έργο SUPPORT-E πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA), με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων και κλινικών κέντρων σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

iefimerida.gr

1 view0 comments

Comments


bottom of page