top of page
Search

100 ΕΚΑΤOΜΜΥΡΙΑ πλαστικά μπουκάλια πετιούνται κάθε μέρα – οι θάλασσές μας πνίγονται στα σκουπίδια.


100 ΕΚΑΤOΜΜΥΡΙΑ πλαστικά μπουκάλια πετιούνται κάθε μέρα – οι θάλασσές μας πνίγονται στα σκουπίδια. Όμως σε λίγες μέρες, οι κυβερνήσεις συναντιούνται για να θέσουν στόχους για καθαρές θάλασσες. Αν 1 εκατ. από εμάς ζητήσουμε τώρα απ’ τις πιο ρυπογόνες χώρες να σταματήσουν το τσουνάμι από πλαστικό, ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ θα παραδώσει τις υπογραφές μας στην ολομέλεια και θα χρησιμοποιήσει τις φωνές μας για να μπορέσει η θάλασσα να αναπνεύσει ξανά.

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, Μέχρι το 2050 οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια παρά ψάρια. Είναι ντροπή. Το μισό από το πλαστικό που παράγεται το χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και το πετάμε, προκαλώντας ασφυξία στις θάλασσές μας και τα πλάσματα που ζουν σε αυτές. Όμως σε λίγες μέρες, οι κυβερνήσεις μας μπορούν να αναχαιτίσουν αυτό το τσουνάμι από πλαστικό, σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής όπου θα χαράξουν τις δεσμεύσεις τους για καθαρές θάλασσες. Πρόσφατα η λαϊκή πίεση έκανε την Ινδονησία (τη δεύτερη πιο ρυπογόνα χώρα στον κόσμο) να δεσμευτεί ότι θα μειώσει τα πλαστικά απόβλητα κατά 70%! Τώρα ας βάλουμε στο στόχαστρο και τους υπόλοιπους ρυπολάγνους. Αν 1 εκατ. από εμάς στηρίξουμε την παγκόσμια έκκληση, ο επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ θα παρουσιάσει το ψήφισμά μας από το βήμα της συνόδου κορυφής και θα συνεργαστεί για να πιέσουμε τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης -- ώστε να μπορέσει η θάλασσα να αναπνεύσει ξανά. Πρόσθεσε το όνομά σου: Πάτα εδώ για να σώσουμε τις θάλασσες! Όπου κι αν ζούμε, κάθε ανάσα μάς ενώνει με τη θάλασσα. Η θάλασσα παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του οξυγόνου που αναπνέουμε. Αυτή ρυθμίζει το κλίμα και τον καιρό, μετατρέπει το νερό σε σύννεφα που μας χαρίζουν τη βροχή και προσφέρει καταφύγιο στο 80% των ζωντανών οργανισμών της Γης. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη θάλασσα. Και τώρα η θάλασσα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη βοήθειά μας. Ο άνθρωπος έχει καταστρέψει την υγεία της και οφείλουμε να επανορθώσουμε. Το θετικό είναι ότι πάνω από το 50% των πλαστικών σκουπιδιών της θάλασσας προέρχεται μόνο από 5 χώρες. Αν στρέψουμε τώρα τα βλέμματα όλου του κόσμου στα πιο ρυπογόνα κράτη, μπορούμε να πετύχουμε παγκόσμια ριζική αλλαγή, για θάλασσες χωρίς πλαστικά. Αυτό που λείπει είναι η κινητήριος δύναμη ...και αυτή είμαστε εμείς! Ας απευθύνουμε μια μαζική παγκόσμια έκκληση στις κυβερνήσεις μας, για να σταματήσουν την ασφυξία των θαλασσών. Μόλις φθάσουμε τις 1 εκατ. υπογραφές, το Avaaz θα ξεκινήσει στοχευμένες εκστρατείες στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, για να κλιμακώσουμε την πίεση και να τις κάνουμε να λάβουν μέτρα. Πάτα εδώ για να σώσουμε τις θάλασσες!

Το κίνημά μας έχει παλέψει σθεναρά για να προστατέψει μαγευτικά τροπικά δάση και απέραντες θαλάσσιες εκτάσεις. Όμως ο χρόνος τρέχει… Ήρθε η στιγμή να σκοτώσουμε τη ρύπανση των πλαστικών, πριν μας σκοτώσει εκείνη. Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, Dalia, Lisa, Alice, Carol, Danny και ολόκληρη η ομάδα του Avaaz Περισσότερες πληροφορίες: Έως και 600 χρόνια «ζει» ένα πλαστικό στη θάλασσα – Η Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/907954/article/epikairothta/perivallon/ews-kai-600-xronia-zei-ena-plastiko-sth-8alassa Μέχρι το 2050 οι θάλασσες θα έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια – Σοφοκλέους http://www.sofokleousin.gr/archives/278380.html Πέντε χώρες του πλανήτη ρίχνουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες από όσο όλες οι υπόλοιπες μαζί – LiFO http://www.lifo.gr/articles/environment_articles/86716/ Οι ωκεανοί πνίγονται στο πλαστικό και κανείς δε δίνει σημασία (στα Αγγλικά) – HuffPost http://www.huffingtonpost.com/entry/plastic-waste-oceans_us_58fed37be4b0c46f0781d426 Ο Αρκτικός ωκεανός έχει τιγκάρει από δισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού (στα Αγγλικά) – The Atlantic https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/04/the-arctic-ocean-is-filling-with-billions-of-plastic-bits/523713/ Ακόμη και το θαλασσινό αλάτι που χρησιμοποιείς είναι σχεδόν σίγουρα μολυσμένο από το πλαστικό (στα Αγγλικά) – Quartz https://qz.com/979101/sea-salt-is-likely-to-contain-microparticles-of-plastic-according-to-a-new-study/ Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ο όγκος του πλαστικού που βρίσκεται στους ωκεανούς (στα Αγγλικά) – The Guardianhttps://www.theguardian.com/environment/2014/dec/10/full-scale-plastic-worlds-oceans-revealed-first-time-pollution


7 views0 comments
bottom of page