Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, είδαμε ένα βίντεο με τον ισχυρισμό ότι βλέπουμε μια περίπτωση κλοπής ανθρωπίνων οργάνων. Είναι όμως έτσι, ή έχουμε ένα ακόμη fake news;
Δείτε την είδηση όπως προβλήθηκε:
Στην περιγραφή του βίντεο, από την δημοσιογράφο του STAR, ακούμε: «Το κοριτσάκι που βλέπετε δεν είναι πάνω από 5 ετών. Το κλάμα του δεν συγκινεί τους διακινητές. Το ξαπλώνουν με το ζόρι στο κρεβάτι των βασανιστηρίων και παίρνουν τα όργανά του»
Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το STAR πρόβαλε μόνο μερικά πλάνα από το συγκεκριμένο βίντεο και δεν το έδειξε ολόκληρο, όπως κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2015. Δείτε το ολόκληρο παρακάτω (Προσοχή περιέχει σκληρές εικόνες).
Περιγραφή του βίντεο. Το βίντεο είναι πραγματικό, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με την κλοπή ανθρώπινων οργάνων. Αυτό που βλέπουμε, είναι ένα μικρό ιατρείο σε χωριό στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας. Τα πτώματα είναι θύματα βομβαρδισμού. Σε μια σκηνή βλέπουμε ένα αγοράκι να του κόβουν με ψαλίδι τα ρούχα του (όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τραυματισμού που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα ρούχα. εικ.1). Σε άλλη σκηνή βλέπουμε το κοριτσάκι που παρουσίασε το STAR να το ξαπλώνουν για να το εξετάσουν. Μάλιστα, τοποθετούν κάτω από το κορμάκι του μια πλάκα ακτινογραφίας. (εικ. 2), και αμέσως μετά βλέπουμε το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα (εικ. 3). Το παιδάκι δεν το «ξαπλώνουν με το ζόρι στο κρεβάτι των βασανιστηρίων», όπως ισχυρίζεται το STAR, ούτε κλαίει γιατί κατάλαβε πως θα του κλέψουν τα όργανα, αλλά πιθανότατα γιατί είναι σοκαρισμένο και πονάει. Τέλος, σε καμιά σκηνή δεν βλέπουμε οτιδήποτε σχετικό με ανθρώπινα όργανα.
Επιπλέον, παρατηρούμε στον άνδρα που αφαιρεί με το ψαλίδι τα ρούχα του παιδιού να φοράει μια μπλε μπλούζα με ένα λογότυπο (εικ. 4). Το λογότυπο ανήκει στο ίδρυμα Al-Sham (ανθρωπιστική οργάνωση της Συρίας) που προσφέρει ανθρωπιστικές υπηρεσίες στον πληθυσμό της Συρίας.
Το αρχικό βίντεο, με ημερομηνία 11 Δεκ 2015, είναι του πρακτορείου ειδήσεων (SMART News Agency) που βασίζεται σε ένα δίκτυο με ανταποκριτές, και τοπικούς συνεργάτες που είναι διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές της Συρίας. Μπορείτε να δείτε και το λογότυπο «SMART» του καναλιού στην πάνω αριστερή γωνία, του βίντεο.
Η πραγματική είδηση του επίμαχου βίντεο είναι: Την Παρασκευή 11 Δεκ 2015 η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το χωριό Algosabih νότια του Ιντλέμπ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 6 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών και αρκετοί τραυματίστηκαν. Το παραπάνω βίντεο είναι από το ιατρείο του χωριού και βλέπετε τα θύματα του βομβαρδισμού.
Το βίντεο έπαιξε στις ειδήσεις του Halab Today TV και στο Al Jazeera στις 11 Δεκ 2015, με την είδηση του βομβαρδισμού στο χωριό Algosabih
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, δεν έχει καμιά σχέση με κλοπή ή εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Προέρχεται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και αφορά θύματα πολέμου από το χωριό Algosabih στα οποία παρέχεται ιατρική βοήθεια. Με δυο λόγια, είναι ακόμη ένα fake news.