top of page
Search

Η Αθήνα διευρύνει τις μπίζνες με τη Χρυσή Βίζα


Τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα και η δεινή θέση στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ιταλική οικονομία είναι τα θέματα της επισκόπησης Τύπου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την επιβράβευση ξένων επενδυτών με άδεια παραμονής και ελληνικά διαβατήρια στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα. Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να διευρύνει τις μπίζνες με τις Χρυσές Βίζες. Το πρόγραμμα αυτό έχει πολλά τρωτά σημεία, σημειώνει η Handelsblatt σε ανταπόκρισή της με τίτλο: «Έτσι η Αθήνα προωθεί τις πωλήσεις Χρυσής Βίζας».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σύμφωνα με κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ θα λαμβάνουν άδεια παραμονής και βίζα για την ζώνη του Σένγκεν αν επενδύσουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ομολόγα του δημοσίου ή αν προχωρήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση αντίστοιχου ποσού σε ελληνική τράπεζα. Ακόμα και ξένοι με επενδύσεις τουλάχιστον 800.000 ευρώ σε δημόσια ή ιδιωτικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται μελλοντικά στους δικαιούχους για άδεια παραμονής.

22.730 άδειες παραμονής έχουν δοθεί μέχρι σήμερα

«Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πουλά πολιτικά δικαιώματα», δηλώνει ο γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίνγκολντ από το κόμμα των Πρασίνων για να προσθέσει «η πώληση αδειών παραμονής εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια, ενώ παράλληλα ευνοεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Και πράγματι υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη Χρυσή Βίζα. Έκθεση της Κομισιόν από το 2018 δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν ελέγχουν την προέλευση των ποσών προς επένδυση. Επικριτές τονίζουν ότι ευνοείται το ξέπλυμα χρήματος από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές δεν ζητούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο των επενδυτών.

Το ελληνικό πρόγραμμα με τις Χρυσές Βίζες ξεκίνησε το 2013. Τότε δόθηκαν σε επενδυτές μόλις 42 άδειες παραμονής. Το 2017 ξεπέρασαν τις 6.200 ενώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018 έφθασαν τις 9.756. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018 δόθηκαν συνολικά 22.730 άδειες παραμονής και βίζες. Πέρυσι περίπου το 50% των περιζήτητων ταξιδιωτικών εγγράφων διατέθηκαν σε κινέζους επενδυτές, σε Τούρκους και Ρώσους. Ειδικοί υπολογίζουν ότι η Αθήνα έχει εισπράξει με το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ».

FAZ: «Το ιταλικό ρίσκο»

Με αφορμή την απόφαση του αμερικανικού οίκου Moody´s να αναβάλλει την προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ιταλίας η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η Ρώμη δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει. Ούτως ή άλλως ο Moody´s αξιολογεί το αξιόχρεο της Ιταλίας ένα επίπεδο πάνω από τα λεγόμενα σκουπίδια. Για ορισμένους επενδυτές η αναβολή ήταν αφορμή για αγορά ιταλικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα στη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη ερμήνευσε ως ένδειξη οικονομικής σταθερότητας την πρόσφατη απόφαση του οίκου Fitch να αναβάλει την υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου.

Πρόκειται για λανθασμένη ανάγνωση από τη στιγμή που ο Fitch έκρινε ως αρνητικές τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας. Η Ιταλία κινδυνεύει να απολέσει την επενδυτική της βαθμίδα (Investment Grade) αν δεν σταματήσει την διόγκωση του δημοσίου χρέους. Ως αποτέλεσμα δεν θα επιτρέπεται πλέον σε σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές να προμηθεύονται ομολόγα του ιταλικού δημοσίου. Το μόνο που αποκλιμακώνει κάπως την κατάσταση στην Ιταλία είναι σήμερα η πολιτική φθηνού χρήματος της ΕΚΤ».

Στέφανος Γεωργακόπουλος


4 views0 comments
bottom of page