top of page
Search

Financial Times-Αρθρο εξηγεί τι «παίζεται» στην Ανατολική Μεσόγειο|BCI GREECE

μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων


Τις επικίνδυνες εντάσεις και τον κίνδυνο σύρραξης που πυροδοτούν στην Ανατολική Μεσόγειο οι αντιπαλότητες της Τουρκίας με την Ελλάδα κι άλλες γειτονικές χώρες, καθώς και τον ρόλο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη και τη στάση ΕΕ και ΗΠΑ επιχειρούν να αναλύσουν οι «Financial Times».

Στο εκτενές άρθρο γίνεται αναφορά στην πολύχρονη κόντρα Τουρκίας-Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα και το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να παράγουν ΑΟΖ, που αμφισβητεί η Αγκυρα, η θέση της οποίας, όμως, «περιπλέκεται από την άρνησή της να υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», η οποία επιστρατεύεται συνήθως για την επίλυση τέτοιων διαφωνιών. Οι «FT» αναφέρονται ακόμη και στην ιστορία της κόντρας Ελλάδας-Τουρκίας για την Κύπρο, στην τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο το 1974 και τη δημιουργία του τουρκοκυπριακού «κράτους», που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, καθώς και στις αιτιάσεις της Αγκυρας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δικαιούται να εκχωρήσει οικόπεδα για έρευνες υδρογονανθράκων σε διεθνείς εταιρείες, μέχρι να μοιραστούν τα οφέλη και στους Τουρκοκύπριους, των οποίων δηλώνει προστάτιδα. Από την άλλη, ότι η ακτογραμμή της Τουρκίας στο νότο τής δίνει δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου.


Πώς περιέπλεξε την κατάσταση η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Το άρθρο θυμίζει πώς περιέπλεξε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων, όπως του Ζοhr ανοικτά της Αιγύπτου προ πενταετίας, του Leviathan το 2010, εκείνων της Κύπρου το 2011 και εκείνων των ENI, Total και ΕxxonMobil την τελευταία τριετία.


Υπογραμμίζει ακόμη ότι μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων στις περιοχές όπου κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία, καθώς οι περισσότερες ανακαλύψεις μέχρι στιγμής έχουν γίνει στη νοτιοανατολική πλευρά της περιοχής, κοντά στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις νότιες ακτές της Κύπρου.


Η απομόνωση της Τουρκίας

Οπως σημειώνουν οι «FT», με τον εντοπισμό των κοιτασμάτων σφυρηλατήθηκαν μερικές «μη αναμενόμενες» συμμαχίες, όπως το EastMed Gas Forum με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Ισραήλ, Παλαιστινιακής Αρχής, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας, που αποσκοπεί στη μετατροπή σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο της περιοχής, με τη Γαλλία να ζητάει να ενταχθεί και τις ΗΠΑ να επιθυμούν να γίνουν μόνιμος παρατηρητής.