top of page
Search

Handelsblatt:Επενδυτές ανακαλύπτουν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ως καταφύγιο από τον κορωνοϊό


Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να κατάφερε πλήγμα στον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την αγορά ακινήτων - και ιδιαίτερα τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες - εντείνεται, καθώς η χώρα μας επωφελείται από την έως τώρα επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σημειώνει η Handelsblatt.

Μετά τους πρόσφατους ύμνους της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, ο ανταποκριτής της, Γκερντ Χέλερ σημειώνει ότι η ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών– παρά τη σχετικά αλμυρή τιμή τους – έχει αυξηθεί. «Γνώστες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι αυτό σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το ζητούμενο», αναφέρει παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ελληνογερμανού Γιώργου Πέτρα, επικεφαλής στην Ελλάδα του μεσιτικού γραφείου Engel & Völkers: “Οι πελάτες μας αποζητούν την ασφάλεια και την προστασία σε δικά τους ακίνητα. Πολλοί παραθεριστές, που διέμεναν παλαιότερα σε πολυτελή ξενοδοχεία, εποφθαλμιούν τώρα μια δική τους παραθεριστική κατοικία" στην Ελλάδα, λέει, αποδίδοντάς το στην επιτυχημένη απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πανδημία του κορωνοϊού, αφού η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων στη Μεσόγειο.

Ξένοι επενδυτές δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων, αφότου η Ελλάδα βγήκε από την οικονομική κρίση κι άφησε πίσω της μια δεκαετία ύφεσης, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πέρυσι έφεραν 1,45 δισ. ευρώ στη χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα. «Στις αρχές του 2020 η άνθηση αυτή συνεχίστηκε. Μετά ήλθε ο κορωνοϊός. Αλλά η αγορά αντέδρασε προσωρινά μόνον με ανασφάλεια. “Τις πρώτες δύο εβδομάδες της πανδημίας τον Μάρτιο διαπιστώσαμε μια μικρή κάμψη. Αλλά σήμερα το ενδιαφέρον είναι εντονότερο παρά ποτέ. Τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν μέχρι τώρα μια αύξηση της ζήτησης κατά 23% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ενδιαφερομένων από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά σχεδόν 50%. Κυρίως έχουν ζήτηση ακριβά ακίνητα από 350.000 ευρώ μέχρι επταψήφια νούμερα – κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί”», λέει ο Γιώργος Πέτρας στη Handelsblatt.

Ανταγωνιστικές σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Και μπορεί οι τιμές των ακινήτων να αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,9% πέρυσι και κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2020 , σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά παραμένουν σε προσιτά επίπεδα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. «Κι αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες και ως επένδυση τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του παρόχου υπηρεσιών ακινήτων Algean Property οι επενδυτές κατάφεραν πέρυσι να επιτύχουν ακαθάριστες αποδόσεις 8,2% στο νησί της Μυκόνου, 6,3% κατά μέσο όρο στη Σαντορίνη, 5,1% στο καταφύγιο διασημοτήτων Πόρτο Χέλι στη χερσόνησο της Πελοποννήσου. Τέτοιες αποδόσεις φέτος δεν αναμένονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν ανέπαφη τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του τουρισμού στην Ελλάδα. Αυξημένη ζήτηση στην αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών βλέπει και ο Ντιρκ Ράινχαρντ του δικηγορικού γραφείου MstR-Law: «Η Ελλάδα επωφελείται από την καλή εικόνα της λόγω της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού», σημειώνει.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt ξένοι αγοραστές αναζητούν εξοχικές κατοικίες κυρίως σε νησιά με καλές υποδομές, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και οι Κυκλάδες, αλλά ενισχύεται ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον και για την «αθηναϊκή Ριβιέρα», αφού στα παραθαλάσσια προάστια διατίθενται δεκάδες πολυτελή διαμερίσματα σε αλλοδαπούς ως επί το πλείστον ενδιαφερόμενους, που λαμβάνουν υπόψη τους την εγγύτητα με την Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».iefimerida.gr

1 view0 comments

Comments


bottom of page