top of page
Search

La Stampa: Η Ρώμη θέλει ελληνικό καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση με την Αθήνα παγωμένη|BCI GREECE


Η Ρώμη ασκεί πιέσεις στην Αθήνα να ανοίξει η ελληνική τουριστική αγορά για τους Ιταλούς τουρίστες όπως προκύπτει και από δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο Ντι Μάιο επισκέπτεται την Αθήνα στις 9 Ιουνίου.


«Ο Λουίτζι Ντι Μάιο ελπίζει να επωφεληθεί από τη μείωση των κρουσμάτων το συντομότερο δυνατό, να πάει στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου, και να επιστρέψει με τη βεβαιότητα ότι από τις 15 Ιουνίου όλοι οι Ιταλοί θα μπορούν να πετάξουν στα ελληνικά νησιά. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το όνειρο, όχι τόσο απλό να γίνει πραγματικότητα, καθώς η Αθήνα επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό των αφίξεων από τη Λομβαρδία, το Βένετο, το Πεδεμόντιο και την Εμίλια-Ρομάνα» σχολιάζει η εφημερίδα.


«Προς το παρόν, πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τις πρώτες "σημαντικές διαβεβαιώσεις" που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Ντι Μάιο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. Η κατάσταση παραμένει παγωμένη. Η επιθυμία για ιταλικό καλοκαίρι πρέπει να αντιμετωπίσει μια χώρα που κατάφερε να συγκρατήσει την πανδημία (μόνο 175 νεκροί). Από το Farnesina (ΥΠΕΞ) λένε ότι είναι αρκετά αξιόπιστο ότι η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά (για την Ιταλία) χωρίς όρους από την 1η Ιουλίου. Αλλά για να έχουμε εγγυήσεις ότι αυτό θα συμβεί, θα πρέπει να περιμένουμε τις συνέπειες του αυριανού μεγάλου ανοίγματος, στις 3 Ιουνίου, όταν απελευθερώνονται οι περιορισμοί κυκλοφορίας στην Ιταλία. Σε αυτό οι Έλληνες ήταν ξεκάθαροι. Οι διαμάχες μεταξύ των περιφερειών, οι φόβοι που εξέφρασαν οι κυβερνήτες της Σαρδηνίας και του Νότου και οι προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων της τεχνικής-επιστημονικής επιτροπής για πιθανά νέα κύματα μετάδοσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του Ιουνίου, σίγουρα δεν διέφυγαν από τις κεραίες του πρέσβη (της Αθήνας) στην Ιταλία (…) Μια ευρεία και συζήτηση που προφανώς δεν βοηθά τον Ντι Μάιο στο διπλωματικό του έργο (…) Σύμφωνα με τον υπουργό, «η ομοιογένεια των μέτρων μεταξύ των περιφερειών είναι σίγουρα απαραίτητη για την καλύτερη διαπραγμάτευση της ροής των τουριστών στην Ευρώπη».


«Μέχρι σήμερα, η κατάσταση περιλαμβάνει έναν κατάλογο ευρωπαϊκών χωρών που έχουν απαγορευτεί. Δεν υπάρχει μόνο η Βόρεια Ιταλία, όπως επανέλαβε και πάλι τη Δευτέρα ο Δένδιας, εξηγώντας και πάλι ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίχθηκε στον κατάλογο των πιο επικίνδυνων αερολιμένων που καταρτίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (Easa).


Από την 1η Ιουλίου, οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν δειγματοληπτικές δοκιμές, αλλά δεν αποκλείουν περαιτέρω περιορισμούς στις πιο επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες , τους οποίους να διατηρούν το δικαίωμα να ανακοινώσουν αργότερα, όταν η επιδημιολογική εικόνα του δεύτερου εξαμήνου του Ιουνίου θα γίνει σαφέστερη. Όλα εξαρτώνται από το πώς πηγαίνει στην Ιταλία, εν ολίγοις, παραδέχονται στο ΥΠΕΞ, όπου επιβεβαιώνουν επίσης ότι, λόγω ανησυχιών παρόμοιων με εκείνα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του μήνα τα ιταλικά σύνορα είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστά για όσους προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

 skai.gr2 views0 comments

Comments


bottom of page